Hlavní obsah

Přicházejí vedra, poslední týden prázdnin bude nejteplejší a nejslunečnější

Praha

Tento způsob léta, řečeno s Vančurou, zdá se poněkud nešťastným řadě obyvatel České republiky, konec většinou propršených prázdnin se však vydaří. Nad střední Evropu se nasouvá oblast vysokého tlaku vzduchu, která přinese teplé a slunečné počasí, jež by mělo vydržet nejen přes víkend, ale i celý příští týden. V pátek si ale ještě Češi užijí lijáky.

Článek

V pátek přechází přes české území studená fronta, s níž se dostaví zvětšená oblačnost, přeháňky, místy i bouřky. Ty budou intenzivnější na Moravě a ve Slezsku, kde mohou být doprovázeny krupobitím a vydatnějšími srážkami, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

„V bouřkách se na východě Čech a Moravy ojediněle vyskytnou nárazy větru o rychlosti 70 až 90 kilometrů za hodinu, ojediněle se vyskytnou i kroupy,“ varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha platí do 23:00.

Přesto se očekává, že bude v pátek rtuť v teploměrech útočit na tropické hodnoty, v Čechách má být 25 až 30 stupňů, na Moravě se pak odpolední maxima mají pohybovat v rozmezí 27 až 31 stupňů.

"Během odpoledne se k nám začne nasouvat oblast vysokého tlaku vzduchu, která slibuje nejen slunečný víkend, ale i celý příští týden. Od jihu k nám bude pronikat teplý vzduch," informovala Honsová s tím, že letní charakter počasí vydrží až do příštího pátku.

Tropy doprovodí i bouřky z tepla

Víkendová rána nabídnou teploty mezi 14 až 10 stupni, ojediněle budou zahalena do mlžných oparů. Během dne už ale bude obloha jasná až skorojasná. Nejvyšší denní teploty v sobotu vystoupí na 21 až 25, v neděli 26 až 30 stupňů.

Celý příští týden pak bude jasno až polojasno, ve druhé polovině s ojedinělou lokální přeháňkou nebo bouřkou z tepla. Nejtepleji bude zřejmě v pondělí, kdy zaznamenáme 29 až 33 stupňů, v dalších dnech se očekává teplotní interval mezi 28 až 32 stupni. Teplejší budou i rána, kdy teploty nespadnou níž než k 18 až 14 stupňům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám