Hlavní obsah

Přibyl je spolupracovníkem ministerstva vnitra

Právo, David Hluštík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pavel Přibyl, který nechvalně proslul jako velitel pohotovostní roty zasahující proti demonstrantům v roce 1989, bude pro ministerstvo vnitra na základě dohody o spolupráci vypracovávat analýzu o zlepšení fyzické zdatnosti policistů. Podle ředitelky tiskového odboru ministerstva Marie Masaříkové totiž dokonale zná policejní praxi a má o resortu celkový přehled.

Foto: Jan Řehounek

Pohled do výstavních prostor nymburského muzea.

Článek

"Pan Přibyl není naším zaměstnancem. Uzavřeli jsme s ním dohodu o spolupráci ohledně zlepšení sportovní přípravy policistů," řekla Právu Masaříková. Smlouva s Přibylem jako fyzickou osobou je uzavřena do konce roku. Jeho úkolem je v první řadě zpracovat analýzu, která by měla nastínit možnosti dalšího vzdělávání a služební přípravy policistů. "Policisté totiž musí být stále v kondici bez rozdílu jestli jde o příslušníky ve služebním poměru nebo o čekatele," uvedla Masaříková.

Fyzická příprava je nedostatečná 

Právě zpracovaná analýza by měla nastínit další možnosti fyzické přípravy policistů v celorepublikovém měřítku. "Neznamená to, že by fyzickou přípravu neměli. Není ale dostatečná. To by měla analýza zodpovědět a říct kudy se ubírat dál," poznamenala mluvčí. Do kdy ji ale musí Přibyl dodat neví. "Smlouva o spolupráci je do konce roku," zopakovala pouze.

O tom, zda bude Přibyl pro policisty zajišťovat i servis formou pronájmu tělocvičen, bazénů a fitnesscenter odmítla Masaříková spekulovat. "To je otázka hodně do budoucna. Nejdříve si musíme objasnit otázky služební fyzické přípravy. Teprve pak se budou řešit otázky další," uvedla mluvčí ministerstva.

Spolupráce za 15 tisíc měsíčně

Bývalý velitel pohotovostního pluku si měsíčně přijde zhruba na 15 tisíc korun. Zda bude smlouva prodloužena se zatím neví. Jeho odborným předpokladem pro uzavření smlouvy byla právě jeho minulost. Za exministra vnitra Stanislava Grosse totiž zastával funkci ředitele úřadu ministra vnitra. "Má celkový přehled o resortu a zná policejní praxi," podotkla Masaříková.

Pavel Přibyl

Narodil se 5. srpna 1963 v Hořovicích na Berounsku. Bydlí v Praze je ženatý a má dvě děti. Po základní škole nastoupil studium na středním odborném učilišti v Jihlavě v oboru opravář NC strojů. Školu dokončil v roce 1982 maturitní zkouškou.  celý životopis

Gross, poté co se stal loni premiérem, dosadil Přibyla do stejné funkce na Úřadu vlády. Na svůj však post rezignoval, když se provalilo, že velel rotě pohotovostního pluku VB, která bila demonstranty při Palachově týdnu v roce 1989.

Reklama

Související témata:

Související články

Gross odmítá odvolat Přibyla

Premiér Stanislav Gross (ČSSD) nehodlá odvolat z funkce nového šéfa Úřadu vlády Pavla Přibyla. Informace, které se šíří o působení tohoto vysokého vládního...

Gross: kauza Přibyl by se neměla dramatizovat

Jako horký brambor si koaliční politici přehazují případ Pavla Přibyla, jehož jmenování do čela Úřadu vlády vyvolalo protesty. Přibyl velel policejní četě,...

Gross prověří Přibylovo působení u SNB

Premiér Stanislav Gross přijal na Úřadu vlády zástupce nespokojených lidí, kteří přišli v úterý před Strakovu akademii demonstrovat proti dosazení Pavla...

Výběr článků

Načítám