Hlavní obsah

Při maturitách bude až 15 procent škol výrazně neúspěšných, říká Dobeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle ministerstva školství lze očekávat, že až kolem 15 procent středních škol, na nichž budou příští rok probíhat státní maturity, bude mít výrazně podprůměrné výsledky. Zástupci resortu zopakovali, že nehodlají úroveň testů snižovat a chtějí nynější podobu uzákonit minimálně na další dva roky. Uvedli to ve čtvrtek na tiskové konferenci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (vpravo) a šéf Cermatu Pavel Zelený

Článek

"Nadměrnou, koncentrovanou neúspěšnost lze očekávat na deseti až 15 procentech škol," uvedlo ministerstvo. Jednotné srovnání prý ukáže, které školy výrazně zaostávají v celorepublikovém průměru, nyní je neúspěšnost na všech školách zhruba stejná.

Úřad už dříve sdělil, že nejhorší výsledky budou mít patrně některé nástavbové a dálkové obory, stejně jako soukromé školy. Celková neúspěšnost studentů se očekává mezi 15 až 21 procenty, při generálce přitom propadla třetina studentů.

"Žáci budou moci pít, na lavici však mohou být pouze povolené pomůcky, zadání a záznamové archy. Opouštění učebny v průběhu zkoušky zůstává omezeno - zadavatel však může v oprávněných případech rozhodnout jinak," představil ředitel centra pro přípravu maturit CERMAT Pavel Zelený novinky, které chystají při ostrých jarních maturitách. Z testů z českého jazyka podle něho také zmizí otázky, na které není jednoznačná odpověď.

Máme práce jako na kostele, tvrdí ministr

"Obtížnost zkoušek nebude snižována," upozornil však ministr školství Josef Dobeš (VV). Aby se však žáci mohli lépe připravit, chystá pro ně CERMAT ještě jedny cvičné testy. Ty si budou moci studenti udělat v prvním čtvrtletí příštího roku.

"Obtížnost zkoušek nebude snižována," upozornil však ministr školství Josef Dobeš (VV). Aby se však žáci mohli lépe připravit, chystá pro ně CERMAT ještě jedny cvičné testy. Ty si budou moci studenti udělat v prvním čtvrtletí příštího roku.

Státní maturity byly už několikrát odloženy, do konce letošního roku se náklady na jejich přípravu vyšplhají na 570 miliónů korun.

Dobeš poděkoval jak pedagogům za zajištění generální zkoušky, tak studentům za změnu postoje a aktivním zapojení do testování. Ministr zároveň přiznal, že na dalších pět měsíců, má "práce jako na kostele".

Ministr zároveň oznámil, že bude chtít upravit školský zákon, který by "zafixoval" podobu maturit alespoň na další dva roky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám