Hlavní obsah

Při cestě do Středomoří hrozí psům nákaza srdeční červivostí

Právo, Vladimír Vácha

Čeští pejskaři, kteří míří v létě do Středomoří, zejména do Chorvatska či Itálie, i se svými mazlíčky, by měli včas vědět o smrtelném nebezpečí, které psovi hrozí. V jižních krajích je totiž ohrožen dirofilariozou, česky srdeční červivostí.

Foto: Profimedia.cz

Larvy červů v psí krvi

Článek

„Vážnou nemoc způsobuje sající hmyz, který do krve zvířete přenáší zárodky zmíněného červa. Následky jsou pro většinu zvířat, která dirofilariozou onemocní, smrtelné. Léčba, kdy se parazit dostane do těla zvířete, je už velmi obtížná a nelze odhadnout její úspěšnost. Existuje však účinná prevence,“ řekl Právu českobudějovický veterinář Ladislav Lapáček, který vede polikliniku pro malá zvířata. Radí prevenci nepodceňovat, neboť je poměrně jednoduchá.

„Účinně pomůže například stronghold. Aplikuje se stejně jako frontline, který se používá proti klíšťatům a blechám – nakape se mezi lopatky na kůži. Pokud jím psa majitel ošetří týden před odjezdem do rizikové lokality, eliminuje možnost onemocnění zvířete na minimum. Přípravek působí přibližně měsíc,“ konstatoval veterinář. Cena přípravku peněženku chovatele výrazně nezatíží, u malých ras se pohybuje kolem 250 korun, u větších může dosáhnout pěti stovek.

„O takové nemoci slyším poprvé, to jste mě vyděsil. Chystáme se s manželem za necelý týden na jih Itálie a svého jorkšírka bereme jako každý rok s sebou,“ reagovala na informaci o možných následcích srdeční červivosti majitelka psího miláčka Kateřina Fráňová. Podotkla, že si vždy myslela, že i při cestách po Evropě stačí běžná očkování, která její psík postoupí každoročně na jaře a má je zanesené ve svém zvířecím pase.

Srdeční červivost způsobuje vlasovec psí
Dospělý jedinec žije v cévách v blízkosti v srdce psa nebo v srdeční komoře. Samice jsou dlouhé asi 20 centimetrů, samci asi deset. Jedinci se množí v krvi, kde vznikají tzv. mikrofiulárie. Aby pokročily do dalšího vývojového stadia, potřebují mezihostitele - komára. Do něj se dostanou sání krve. Bodnutím dalšího psa přenesou nákazu dále.
Larvy dozrávají v krvi a mění se v dospělé jedince a postupně se přemisťují k srdci.
Nemoc je typická pro subtropické oblasti, protože larvy potřebují k vývoji trvale teplejší počasí. V posledních letech se ale začala šířit severněji. V USA je vážným problémem a například v některých oblastech severní Itálie je nakažena většina psů.
Pes, který je nemocný, je často apatický, kašle a těžce dýchá. Později bývají postižena i játra.

Bohužel dirofilarioza není jedinou nebezpečnou chorobou, která psům při pobytu na jihu Evropy hrozí. „Majitelé psů by si měli dát pozor i na leishmaniozu. Způsobují ji prvoci, kteří se dostanou do těla psa. Ten následně hubne a trpí horečkami. Léky v ČR nejsou běžně k dispozici. Pokud zvíře touto chorobou onemocní, je třeba je dovézt ze zahraničí. Rozhodně nechci ale chovatele strašit a odrazovat je od cesty se psy do ciziny. Doporučuji však nezanedbávat účinnou prevenci a v cizině pozorně sledovat, kde se pes pohybuje, co pije a žere,“ zdůraznil doktor Lapáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám