Hlavní obsah

Při bouřích zahynul na Liberecku člověk, na řadě míst stojí vlaky

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, lž, orh, rap, pch, sve, mhr

Česko se potýká s následky prudkých bouří, které v pondělí večer a v noci na úterý zasáhly zejména území Čech. Na Liberecku zemřel v rozvodněném potoce muž, rovněž muselo být evakuováno několik dětských táborů. Na řadě silnic a železnic je stále zastaven provoz kvůli popadaným stromům. Ve východních Čechách je mnoho domácností bez elektrického proudu.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Hasiči měli plné ruce práce.

Článek

V Jeřmanicích na Liberecku zahynul v rozvodněném potoce člověk. Čtyřiašedesátiletý muž sledoval, zda rozvodněný potok nezasáhl jeho zahradu.

BEZ KOMENTÁŘE: Detekce blesků nad ČR od pondělní 20. hodiny do 7. hodiny ránoVideo: ČHMÚ

„Muže 20 minut nikdo neviděl, pak ho našli ve strouze,“ uvedl krajský ředitel záchranné služby Stanislav Mackovík. Zdravotníci tak původně vyjeli k tonutí, příčinou smrti ale byl podle krajské mluvčí záchranné služby Lenky Markovičové zřejmě infarkt. Záchranáři se zhruba půl hodiny pokoušeli muže neúspěšně resuscitovat.

Napršelo téměř 130 milimetrů

V Raspenavě a Hejnicích evakuovaly čtyři jednotky hasičů dětské tábory. „Byl to jeden tábor rozdělený do tří skupin na různých místech. Když v noci déšť na chvíli ustal, evakuaci jsme ještě zvažovali, ale pak se znovu silně rozpršelo, a tak jsme děti přesunuli do sportovní haly,“ řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdeňka Štrauchová. Z celkem 84 evakuovaných osob bylo 60 dětí.

Smědá v Předláncích se v noci rozvodnila na třetí povodňový stupeň, ještě kolem 6. hod. byla hladina stále na stupni ohrožení. V kraji napršelo téměř 130 milimetrů, což rychle zvedalo hladiny malých toků. Hladina v Předláncích byla ještě o půlnoci na 74 centimetrech, za další hodinu byla takřka o dva metry výše.

Postup srážek přes ČRVideo: www.chmi.cz

„Bylo to děsivé. Hladina byla výš než při červnových záplavách, kulminovala na 291 centimetrech, pomalu se ale už vrací do koryta,“ řekla starostka Višňové Vladimíra Erbanová, podle níž se voda lidem dostala patrně pouze do sklepů.

Foto: Pro Novinky David Lang

Do Plané nad Lužnicí na Táborsku pondělní bouřka přinesla i kroupy.

Hasiči v Královéhradeckém kraji zasahovali u více než stovky událostí. „Na mnoha místech v kraji vítr polámal stromy a větve, které spadly na silnice, a byly poškozeny dráty elektrického vedení. Nejvážnější situace byla na Hradecku a Náchodsku,” uvedla mluvčí krajského záchranného hasičského sboru Martina Žahourková.

Na Náchodsku voda po prudkém dešti zatopila přízemí jednoho z pavilónů v nemocnici v Náchodě. Před půl desátou večer hasiči vyprošťovali vozidlo z potoka v Červeném Kostelci. Ve Zlíči zase hasiči monitorovali objekt závodu s barvami, který zatopila voda.

V Pardubicích spadl strom na člověka, informovala mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková. V obci Pohoří na Rychnovsku v Královéhradeckém kraji hasiči zasahovali u poškozené elektroinstalace v rodinném domě, do kterého udeřil blesk.

Foto: Pavel Orholz, Právo

V Kočíně u Temelína podle místních řádilo tornádo.

Během několika minut napáchaly pondělní bouřka a silný vítr škody v obcích na Českobudějovicku, Jindřichohradecku i Táborsku. Hasiči napočítali přes sto výjezdů k padlým stromům, čerpání vody ze sklepů, ale také k poničeným střechám. V Kočíně u Temelína na Vltavotýnsku prý dokonce podle místních řádilo tornádo.

„Trvalo to pět až deset minut. Byla to smršť, která nám během chvíle zničila novou střechu a vyvrátila v obci desítky stromů,“ sdělil Právu Marek Verner, který odhadoval škodu na 300 tisíc korun.

Zastavené vlaky

Na železnici zůstává kvůli spadlým stromům přerušen provoz na osmi tratích v celých Čechách, v úseku mezi Táborem a Bechyní v jižních Čechách spadlé stromy přerušily trakční vedení. Nejedou desítky vlaků, někde nemohla být zavedena ani náhradní autobusová doprava. Podle webu Českých drah by většina tratí měla být zprovozněna během dopoledne.

Stromy stále blokují provoz na úsecích trati mezi Rantířovem, Kostelcem u Jihlavy a Slavonicemi. Odstraňování překážek mezi Rantířovem a Kostelcem u Jihlavy potrvá podle webu Českých drah do 10 hod.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Následky prudké bouře na Vysočině

Kvůli padlým stromům je přerušen provoz také na několika silnicích nižších tříd.

Na chatku v kempu spadl strom

Na Vysočině hasiči zasahovali kvůli prudkým nočním bouřkám doprovázeným silným větrem zhruba na 300 místech. Odstraňovali mnoho stromů ze silnic, čerpali vodu z budov a hasili pět požárů.

Foto: David Taneček, ČTK

Noční bouře v Hradci Králové

Vyvrácené stromy poškodily auta i budovy. Podle dostupných informací byl jeden člověk zraněn v chatce kempu u Řásné, na niž spadl strom. Úderem blesku vzplál strom v Meziboří na Žďársku a v Chotěboři na Havlíčkobrodsku sloup vysokého napětí. V Havlíčkově Brodě hasiči zasahovali u žhnoucí trafostanice.

V Jihlavě se bouřka projevila i výpadky proudu. „Ve dvou třetinách města byly výpadky proudu buď na veřejném osvětlení, nebo i v síti. Největší jihlavské sídliště Březinky bylo bez proudu téměř kompletně,“ uvedl tajemník jihlavského magistrátu Lubomír Dohnal.

Rozlitý potok zapříčinil evakuaci

Ve středních Čechách hasiči v bouřkách nejčastěji zasahovali u popadaných stromů. „Nejprve bouřka zasáhla Benešovsko a Berounsko, pokračovala přes okresy kolem Prahy a kraj bouřka opustila Mladoboleslavskem. Především jsme vyjížděli k odstraňování popadaných stromů, uvolňování ucpaných kanalizací a čerpání vody, ale také ke dvěma požárům, které způsobil blesk,“ uvedla mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.

Přívalový déšť mnohde zaplavoval sklepy, na Mladoboleslavsku v obci Tuřice-Sobětuchy voda z polí protrhla umělou hráz a valila se do obce. Na Kladensku ve Stehelčevsi se krátce před 22. hod. začal rozlévat potok a voda zaplavila jeden rodinný dům, odkud museli hasiči evakuovat čtyři osoby.

Strom v kolejišti

V Olomouckém kraji řešili hasiči v noci na úterý a v úterý ráno  dvě desítky událostí. „Ve většině případů se na linku tísňové pomoci obraceli lidé s žádostí o odstranění spadaných stromů na komunikacích či místech, kde blokovaly provoz nebo ohrožovaly chodce a obydlí,“ řekl Právu v úterý krajský mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Již v pondělí před třiadvacátou hodinou došlo k nehodě vlaku u obce Domašov nad Bystřicí, ten při jízdě narazil do stromu spadlého do kolejiště. Nehoda se obešla bez zranění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám