Hlavní obsah

Prezidentovi věří polovina lidí, vládě zhruba čtvrtina

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se těší důvěře 53 procent obyvatel, naopak vládě důvěřuje 28 procent. Vyplynulo to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman a premiér v demisi Jiří Rusnok

Článek

Podle autorů průzkumu nedošlo v září k žádným výrazným změnám, co se týče důvěry v ústavní instituce. Důvěra v prezidenta sice povyskočila o tři procentní body, to se ale pohybuje na horní hranici statistické chyby.

Vládě Jiřího Rusnoka vyjádřilo důvěru 28 procent lidí, což je o deset procentních bodů více, než tomu bylo při posledním šetření za vlády Petra Nečase. „Na druhé straně její podpora je podstatně nižší, než kterou disponovaly úřednické vlády v minulosti, tj. vlády Tošovského a Fischera,“ konstatovala agentura.

Senátu věří 30 procent lidí, na Sněmovnu se tazatelé neptali, neboť byla toho času rozpuštěná. Jako tradičně vykázaly mírně vyšší důvěru lokální instituce, jako jsou krajská zastupitelstva (38 procent), či obecní zastupitelstva (56 procent). Starostovi důvěřuje 56 procent dotázaných, hejtmanovi 36 procent.

Agentura zjišťovala také spokojenost se současnou politickou situací. Tu vyjádřilo pět procent respondentů, tedy přibližně stejně jako v posledních šetřeních. „Ani spokojeno, ani nespokojeno se cítí být 16 procent obyvatel ČR. Mírně se však zvýšila nespokojenost s politickou situací, kterou dnes vyjadřují asi tři čtvrtiny dotázaných, 76 procent,“ shrnuli autoři šetření.

Důvěra ústavním institucím podle CVVM (v procentech)
červen 2013září 2013
prezident5053
vláda1828
Poslanecká sněmovna14-
Senát2230
krajské zastupitelstvo4038
obecní zastupitelstvo5956
starosta6056
hejtman3823

Reklama

Výběr článků

Načítám