Hlavní obsah

Prezident Zeman bude v Brně jednat se špičkami justice

Právo, Petr Kozelka
Brno

Miloš Zeman poprvé ve funkci prezidenta přijel v úterý do Brna. Zavítal k Ústavnímu soudu (ÚS), kde má jednat s vedením soudu, soudci a dalšími vrcholnými představiteli justice. Setká se mj. s předsedkyní Nejvyššího soudu Ivou Brožovou, předsedou Nejvyššího správního soudu Josefem Baxou a nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

Prezident Zeman bude v Brně jednat se špičkami justiceVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Předsedu ÚS Pavla Rychetského by mohl Zeman potěšit jmény kandidátů na uvolněná místa ústavních soudců. Jejich jména by prezident mohl odpoledne prozradit.

ÚS je už od loňska nekompletní a místo 15 soudců je jich nyní jen 12. Letos vyprší mandát ještě dalším 7 soudcům. Právě výběr kandidátů bude patřit mezi hlavní Zemanovy úkoly, dnes by se měl právě s některými adepty setkat, jména kandidátů ale zatím Hrad ani ÚS oficiálně nezveřejnil.

Zemanův předchůdce Václav Klaus se k obnově soudcovského sboru stavěl poměrně vlažně, žádný z jeho kandidátů neprošel Senátem. A mimo jiné i kvůli jeho údajné nečinnosti při výběru kandidátů na post soudců ÚS ho zažalovali senátoři pro velezradu. Mimochodem už zítra se znovu sejde plénum ÚS, aby se poradilo nad žalobou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám