Hlavní obsah

Prezident vyvěsil na Hradě husitské prapory

Praha

Na Pražském hradě vlají od pátku dva husitské prapory. Připomínají blížící se výročí mučednické smrti kněze Jana Husa. Na balkóně na třetím hradním nádvoří budou vyvěšeny až do 6. července, kdy uplyne 600 let od upálení Husa v Kostnici.

Prezident vyvěsil na Hradě husitské praporyVideo: Novinky

 
Článek

„Po devadesáti letech bude na Pražském hradě opět vztyčen prapor s husitským kalichem," řekl těsně před vyvěšením praporů prezident Miloš Zeman s odkazem na rok 1925, kdy prapor vyvěsil československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

„Při této příležitosti řekl památnou větu – ,Tábor je náš program'. Vím, že tehdy tato věta a tento prapor vyvolaly kontroverze, takže papežský legát na protest opustil Prahu," poznamenal Zeman.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Doufá, že se tyto kontroverze nebudou opakovat. „I když lituji neúčasti některých na tomto setkání," podotkl Zeman bez upřesnění. Za církev kardinála Dominika Duku na Hradě zastupoval plzeňský biskup František Radkovský.

Husitské vlajky použité na Hradě zobrazují zlatý kalich, symbol husitů, na červeném pozadí. Liší se tak od běžného zobrazení, který využívá červený kalich na černém pozadí. Podle ředitele hradního protokolu Jindřicha Forejta zvolené barvy více odpovídají historickým pramenům.

Aktuálnost Husovy kritiky

Jan Hus kritizoval církev za odvrácení se od jejích prvotních ideálů, odmítal její institucionalizaci, kritizoval kněží žijící v hříchu či kupčení s odpustky. „Položme si otázku, zda kritika mistra Jana ohledně hrabivosti církve, ohledně toho, že odpustky, tedy odpuštění hříchů, nebyly vykoupeny pokáním, ale penězi, zda tato kritika mistra Jana je svým způsobem aktuální i dnes," poznamenal Zeman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Husitský prapor s kalichem na balkóně na třetím nádvoří Pražského hradu

Na ceremonii se přišly podívat stovky lidí. Oslavy doprovodily historické vojenské prapory s husitskou tematikou a pěvecký sbor Univerzity Karlovy, který zazpíval českou hymnu a husitský chorál Ktož jsú boží bojovníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám