Hlavní obsah

Prezident podepsal vynětí velkoobchodů ze zákazu prodejů o svátcích i poplatky pro Airbnb

Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal čtyři zákony. Jde například o novelu zákona o prodejní době, která umožní, aby velkoobchody byly otevřeny i ve svátky, kdy to nyní zákon zapovídá. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Účinnost vynětí velkoobchodu má nastat 15. dnem po vyhlášení novely zákona ve sbírce. Prvním dnem s omezením prodejů, který se velkoobchodu nebude týkat, by tak měl být letošní 24. prosinec, kdy zákon nařizuje zavřít větší obchody od 12.00. Zavřené musí zůstat i 25. a 26. prosince.

Prezident stvrdil i novelu, na jejímž základě už lidé nebudou potřebovat úřední překlady matričních dokladů, postačí jim vícejazyčný standardní formulář.

Velkoobchody mohou mít na státní svátky otevřeno, rozhodli poslanci

Domácí

Třetí podepsaná novela zavádí poplatek z ubytovacích kapacit i pro ubytovatele v soukromí, například pro služby typu Airbnb. Pro příští rok novela v podstatě ponechává sazbu na nejvýše 21 korunách za osobu a den. O rok později by si obce mohly stanovit vyhláškou poplatek až 50 korun za osobu a den.

Zeman podepsal novelu o elektronickém systému tvorby zákonů. Ten bude plně zaveden v roce 2022, přičemž od příštího roku poběží v testovacím režimu.

Ubytovací poplatky dopadnou i na Airbnb

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám