Hlavní obsah

Prezident naposledy rozdával vyznamenání, ocenil Špotákovou i Viktora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Václav Klaus v neděli při příležitosti 94. výročí vzniku Československa naposledy v prezidentském úřadu rozdával na Pražském hradě státní vyznamenání. Mezi oceněnými byli i dva významní čeští sportovci, kteří ve své disciplíně patří či patřili mezi světovou špičku: oštěpařka Barbora Špotáková a bývalý fotbalový brankář Ivo Viktor. Oba byli oceněni Medailí Za zásluhy.

Prezident vyznamenal oštěpařku Špotákovou a bývalého brankáře ViktoraVideo: Novinky

 
Článek

Barbora Špotáková je v současnosti nejvýraznější českou sportovkyní. Dvojnásobná olympijská vítězka z letních her v Pekingu a Londýně je rovněž držitelkou světového rekordu v hodu oštěpem.

Špotáková se zprvu věnovala sedmiboji, poté se však začala soustředit právě na hod oštěpem. Výrazně na sebe upozornila v roce 2006 na mítinku v Helsinkách, kdy se s 66 metry umístila na prvním místě a zároveň překonala dosavadní český rekord v této disciplíně. Český rekord pak překonala ještě několikrát, naposledy v roce 2008 ve Stuttgartu, kdy hodila 72,28 metru, a stala se tak zároveň světovou rekordmankou.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus ocenil oštěpařku Barboru Špotákovou Medailí Za zásluhy.

Světoznámá sportovkyně, která nyní závodí pod dohledem další oštěpařské legendy, Jana Železného, patří mezi nejpopulárnější české sportovce. Opakovaně to dokázala umístěním na předních příčkách v anketách Atlet roku či Sportovec roku.

Foto: hrad.cz

Medaile (zleva) Za hrdinství, Za zásluhy 1.-3- stupně

Viktor patřil k nejlepším brankářům světa

Svého času jeden z nejlepších fotbalových brankářů světa Ivo Viktor patří dnes k legendám tuzemské kopané. V dresu československé reprezentace odehrál přes šedesát zápasů, navíc v roce 1976 na šampionátu v Bělehradě velkou měrou dopomohl československému výběru k titulu mistrů Evropy. V témže roce se také umístil na třetí příčce žebříčku nejlepších evropských fotbalistů roku.

Foto: Petr Horník, Právo

Legendární brankář Ivo Viktor dostal rovněž Medaili Za zásluhy.

Viktor začínal s fotbalem jako čtrnáctiletý ve Šternberku. V 18 letech přestoupil do Prostějova, odkud zamířil do prvoligové Rudé hvězdy Brno. Až do konce kariéry pak působil v pražské Dukle. Celkem odehrál přes tři sta ligových zápasů, s Duklou se stal několikrát mistrem ligy i vítězem domácího poháru.

Rodák z Křelova u Olomouce, který letos oslavil 70 let, byl pětkrát zvolen fotbalistou roku, v roce 1977 se pro vleklé zdravotní potíže rozhodl ukončit hráčskou kariéru. Od fotbalu se ale neodřízl, jako trenér se napřed věnoval mládeži, prošel si ale i angažmá v Rakousku. V 90. letech trénoval brankáře české reprezentace, působil také v pražské Spartě.

Brzobohatý oceněn nebyl

Oproti očekávání prezident v neděli nevyznamenal nedávno zesnulého herce Radoslava Brzobohatého. Vdova po významné filmové hvězdě Hana Gregorová po smrti manžela pro Super.cz ostře prohlásila, že si nepřeje, aby se politické špičky přiživovaly na smrti jejího manžela. Kvůli předběžným informacím o tom, že se má jejímu zesnulému choti dostat státního vyznamenání, zkritizovala i Václava Klause.

Ocenění:
Řád Bílého lvaAlexandr Beer, Vasil Korol
Řád Tomáše Garrigua MasarykaLeopold Färber, Karel Jaroslav Fořt, Jaromír Jarmara, Josef Plocek, Hubert Procházka, Drahomíra Strouhalová
Medaile Za hrdinstvíRudolf Zvolánek
Medaile Za zásluhyLadislav Bařinka, Gabriela Basařová, Jiří Drahoš, Ota Filip, Václav Havlíček, Marek Kopelent, Vladimír Koza, Jiří Raboch, Lumír Sommer, Barbora Špotáková, Miroslav Šťastný, Ivo Viktor, Petr Wittlich

Reklama

Výběr článků

Načítám