Hlavní obsah

Prezident Klaus podepsal odklad státních maturit

– Praha

Prezident Václav Klaus v úterý podepsal zákon o odkladu státních maturit. Ten na počátku října schválil po Sněmovně i Senát, když odsouhlasil novelu školského zákona. Maturanti tak nebudou v letošním školním roce skládat zkoušky dospělosti podle nových pravidel.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident ČR Václav Klaus

Článek

Odložení nyní podporuje i ministerstvo školství, které ještě při zářijovém schvalování odkladu Sněmovnou bylo proti.

"Situace dnes už je taková, že bychom pravděpodobně to zajištění (státních maturit v roce 2010) garantovat nemohli," uvedl na začátku října náměstek ministryně školství Jindřich Kitzberger. Uvedl, že ministerstvo bylo ještě v létě přesvědčeno o tom, že by maturity spuštěny být mohly v původním termínu. Ministryně Miroslava Kopicová nicméně podle Kitzbergera kvůli odkladu už pozastavila výběrová řízení kvůli maturitám.

Státní maturity zavedl školský zákon již před pěti lety. Dodnes ale nebyly uvedeny do praxe, odkládaly se kvůli údajné nepřipravenosti. To uváděli jako důvod i tvůrci nynější novely. Podle předsedy sněmovního školského výboru Waltra Bartoše (ODS) se nepodařilo odstranit všechna rizika a logistický model maturit vyzkoušet včas "v ostrých podmínkách".

Nová koncepce maturit, kterou tvoří společná (státní) a profilová (školní) část, tak bude spuštěna až v roce 2011. Studenti v náběhovém modelu 2+3 budou skládat ve společné části dvě povinné zkoušky, z češtiny a cizího jazyka, nebo matematiky. V profilové části si bude moci vybrat až tři nepovinné předměty. Konečná podoba maturity (model 3+3) bude od roku 2012, kdy se ke dvěma povinným připojí ještě třetí, povinně volitelná zkouška.

Reklama

Výběr článků

Načítám