Hlavní obsah

Prezident jmenoval Fialu premiérem. Z vitríny z plexiskla

Lány
Aktualizováno

Český prezident Miloš Zeman v neděli v 11:00 jmenoval novým premiérem Petra Fialu (ODS), který stál v říjnových volbách v čele vítězné koalice SPOLU. Kvůli nákaze koronavirem jmenoval Zeman nového premiéra z vitríny z plexiskla. Novinky ceremoniál nabídly živě.

Jmenování Petra Fialy premiéremVideo: ČTK

 
Článek

Prezident musí být v izolaci 14 dnů.

Aby nedošlo k žádnému kontaktu s nakaženou osobou, upozornila hlavní hygienička Pavla Svrčinová, že ceremoniál musí být buď v oddělených místnostech, nebo v jedné oddělené neprodyšnou bariérou.

Foto: ČTK

Jmenování Petra Fialy premiérem

Hradní kancelář se nakonec rozhodla pro druhou možnost. Zeman proto jmenovací dekret podepsal už v sobotu. Dokument byl následně vydezinfikován.

I po jmenování Fialy premiérem ale povládne kabinet v demisi Andreje Babiše (ANO), a to až do jmenování nové vlády.

Svrčinová nedělní jmenování Fialy v Lánech Zemanovi zatrhla

Domácí

Situaci, kdy má republika dva premiéry, Ústava ČR přímo neřeší. Hovoří ale o tom, že prezident „pověřuje vládu, jejíž demisi přijal nebo kterou odvolal, vykonáváním jejích funkcí prozatímně až do jmenování nové vlády”.

Pověření se vztahuje k vládě jako celku a končí jmenováním a slibem nové vlády do rukou prezidenta, byť by třeba poté nezískala důvěru Sněmovny. To je příklad současného kabinetu Babiše, který podal demisi 11. listopadu poté, co byla ustavena nová Sněmovna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám