Hlavní obsah

Prezident byl spokojen, prohlásil budoucí ministr Chvojka po schůzce se Zemanem

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman se v úterý odpoledne sešel s poslancem Janem Chvojkou (ČSSD), který má na konci listopadu po Jiřím Dienstbierovi převzít křeslo ministra pro lidská práva. Chvojka Zemanovi nastínil priority, které chce během svého působení prosazovat. Zeman byl podle něj s jeho plány spokojen.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Kandidát na ministra pro lidská práva Jan Chvojka

Článek

„Schůzka byla velmi příjemná. Řekl jsem panu prezidentovi, jaké mám priority a jak se chci úřadu věnovat. Podle mého názoru byl pan prezident spokojen,“ řekl po jednání budoucí člen Sobotkova kabinetu.

Základní teze je podle něj taková, že lidská práva náleží všem bez ohledu na etnikum a pohlaví a že je potřeba věnovat se všem lidem bez rozdílu. „Takto bych chtěl vést svůj úřad,“ podotkl.

O konkrétnější agendě však před novináři nemluvil. Prý ji chce představit na tiskové konferenci po svém jmenování, které bude 30. listopadu.

Řešili střet zájmů

Chvojka, který prezidentovi přinesl izraelské bílé víno, se Zemanem kromě lidských práv řešil také zákon o střetu zájmů. Poslanec totiž předložil jeden z pozměňovacích návrhů, který má omezit byznys ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

„Pan prezident řekl svůj názor, já jsem řekl svůj. O neústavnosti zákona řeč nebyla,“ popsal Chvojka. Zákonem přezdívaným lex Babiš se má ve středu po jednání vlády zabývat koaliční rada, na půdě Sněmovny ho poslanci budou řešit příští úterý.

Konec v zastupitelstvu

Dienstbierův nástupce v úterý také uvedl, že si ponechá poslanecký mandát, ale má v plánu vzdát se místa v zastupitelstvu Chrudimi.

Zeman se v úterý rovněž sešel s dalším budoucím členem kabinetu za soc. dem. - šéfem motolské nemocnice Miloslavem Ludvíkem. Ten od prosince vystřídá stávajícího ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Zeman odvolal Němečka s Dienstbierem

Prezident Miloš Zeman odvolal v úterý na návrh předsedy vlády k 30. listopadu Jiřího Dienstbiera a Svatopluka Němečka z ministerských postů. Oznámil to mluvčí...

Výběr článků

Načítám