Hlavní obsah

Přetáčení tachometru je podvod, rozhodl Nejvyšší soud

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přetočený tachometr má v České republice nemalé procento prodávaných ojetin. Tristní stav by mohlo prolomit stanovisko Nejvyššího soudu, který rozhodl, že prodej vozidla s přetočeným tachometrem je podvod a jako takový má být soudy postihován. O verdiktu informoval mluvčí soudu Petr Knötig.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Jestliže pachatel prodává motorové vozidlo, u kterého upravil (tzv. přetočením) sám nebo prostřednictvím jiné osoby stav tachometru tak, aby vykazoval méně ujetých kilometrů, a v důsledku toho dojde k navýšení kupní ceny nejméně o částku 5000 Kč, kterou kupující, aniž by o uvedené změně věděl, zaplatí, jsou naplněny znaky trestného činu podvodu, neboť pachatel tím uvedl kupujícího v omyl, způsobil mu škodu nikoli nepatrnou a sebe nebo jiného obohatil,“ rozhodl Nejvyšší soud, jehož právní názor je vodítkem i pro soudy nižších instancí.

Nejvyšší soud se případem zabýval na základě dovolání muže, který byl okresním soudem ve Zlíně odsouzen za podvod k ročnímu trestu odnětí svobody s podmínkou na 18 měsíců.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dotyčný prodal prostřednictvím bazaru jinému muži za necelých 400 000 korun automobil s deklarovaným nájezdem 171 000 kilometrů, ačkoli jej rok předtím koupil se stavem tachometru 340 000 kilometrů.

Soud ho potrestal, neboť se podle jeho názoru chtěl neoprávněně obohatit. S verdiktem se však muž nespokojil a poté, co jeho odvolání zamítl krajský soud, podal dovolání.

Anketa

Měly by soudy posuzovat přetáčení tachometru jako trestný čin?
Ano
98,9 %
Ne
1,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6147 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám