Hlavní obsah

Přes Česko o víkendu opět projede americký armádní konvoj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 125 vozidel a zhruba 550 lidí by mělo být součástí vojenského konvoje amerických a britských vojáků, kteří se budou v sobotu přes Českou republiku přesouvat z Německa do Polska. Jednotky budou působit v rámci Enhanced Forward Presence (Posílené předsunuté přítomnosti), která má preventivně posílit východoevropské křídlo NATO.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Jednotka v celkovém počtu 125 vozidel a téměř 550 osob se bude na území České republiky přesunovat po trase Rozvadov–Stará Boleslav–Náchod. Při přesunu budou v maximální míře využity dálnice a rychlostní komunikace,” uvedl mluvčí generálního štábu Jan Šulc. Součástí konvoje podle něj bude i několik příslušníků britské armády.

Noc ze soboty na neděli vojáci stráví v Jaselských kasárnách posádky Brandýs nad Labem-Stará Boleslav. „Celková doba přesunu na území ČR nepřekročí 48 hodin,” dodal Šulc.

Kolona bude rozdělena při přesunu do sedmi částí, které pojedou kvůli bezpečnosti a plynulosti dopravy s půlhodinovým až hodinovým rozestupem. Doprovázet je budou vojenští policisté ve spolupráci s Policií ČR.

Kritici i příznivci

V roce 2015 Českem projely dva konvoje americké armády, další pak loni v květnu. Velkou pozornost vzbudil především první z nich. Ozvalo se mnoho kritických hlasů, nakonec ale vojáky vítaly tisíce příznivců a odpůrci zůstali v menšině. Na vojáky čekali podél cest nebo se s nimi setkávali v kasárnách.

Letos podle Šulce žádné akce pro veřejnost naplánovány nejsou.

Reklama

Výběr článků

Načítám