Hlavní obsah

Přemysl Sobotka zahájil cestu na Hrad

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) v pátek oficiálně ohlásil úmysl kandidovat na prezidenta. Požádal o podporu své kandidatury v rámci ODS na místním sněmu strany v Liberci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS)

Článek

„V záplavě jiných voleb obdržel největší potlesk, nikdo nebyl proti,“ řekl účastník sněmu, europoslanec ODS Edvard Kožušník. Sobotka je předsedou občanských demokratů v Libereckém kraji. Klausova nástupce bude třeba vybrat do počátku roku 2013.

V ODS se již o Sobotkovi, jako možnému nástupci Václava Klause na Hradě mluvilo dlouho. Zda bude z řad občanských demokratů jediný, ukáže čas. Zájmem se netají i šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Průlomovým dojmem působí také názor bývalého šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře. Ten totiž připouští, že by kandidátem ODS na post prezidenta mohl být i nestraník. „Jsem přesvědčen, že máme ve svých řadách  mnoho významných osobností, ale neznamená to, že by kandidátem na Hrad musel být jistě člen ODS.

Své adepty na prezidentský post připravují i další strany. Šéf poslanců TOP 09 a Starostové Petr Gazdík Právu řekl, že je těžké probírat jméno kandidáta, když není jasno, jak se bude volit. „My usilujeme o zavedení přímé volby, ale na ní je třeba dohoda s opozicí. ČSSD se s ODS snaží volbu neuskutečnit, protože se dohadují o pravomoci,“ dodal.

Schwarzenberg by proti Sobotkovi nešel

Gazdík by preferoval předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. Ten připouští vstup do příští volby. Prý by ale nekandidoval proti Sobotkovi, Janu Švejnarovi či Janu Fischerovi, kteří svůj zájem o Hrad netají.

Ve hře o prezidentský post je i expremiér Miloš Zeman, jehož strana nedávno získala 80 tisíc hlasů v petici za přímou volbu prezidenta, hejtmanů a starostů.

Podle místopředsedy poslanců ČSSD Jeronýma Tejce je teď třeba se soustředit na prosazení přímé volby. „Pak můžeme vést debatu o jménech. Podle způsobu volby také budeme muset zvolit taktiku,“ řekl Právu.

První místopředseda soc. dem. Michal Hašek Právu sdělil, že se volbou již zabývalo grémium strany. „Jsme na samém začátku a rok a půl před volbou, proto nečekejte žádné silné výroky, ani konkrétní jméno,“ podotkl.

Přitom Hašek svými slovy nedávno způsobil v soc. dem rozruch, když s dalšími hejtmany podpořil Zemanovu petici na přímou volbu.

„Pokud se ptáte, zda Miloš Zeman už je oficiálním kandidátem ČSSD na prezidenta, já na to odpovím, že ještě ne, ale nic nevylučuji,“ uvedl tehdy Hašek. Proti tomu ostře vystoupil lídr ČSSD Sobotka, který Zemana jako kandidáta soc. dem. vyloučil. Hašek ze svého výroku couval tím, že mu šlo o posilování přímých prvků demokracie.

Ve Sněmovně sice zákon o přímé volbě prezidenta je, ale v politických kruzích se má za to, že nástupce Václava Klause bude volit opět parlament.

Šéf komunistů Vojtěch Filip řekl Právu, že KSČM svého kandidáta nemá, ale že nyní až do sjezdu strany budou probíhat krajské konference, které by měly situaci vyjasnit. „Předpokládáme, že konkrétní jméno budeme vědět v dubnu či květnu 2012,“ řekl.

Zdrženliví jsou například senátoři různých stran, a to i z ČSSD, neboť by přišli o významnou pravomoc volit na Hrad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám