Hlavní obsah

Premiér odmítl spojování státních složek s odposlechem Hojdara

– PRAHA
Právo, ada

Po ministrech vnitra a obrany také premiér Vladimír Špidla ujistil ve čtvrtek vedení sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost, že poslance Josefa Hojdara (ČSSD) nesledovaly státní složky. "Všechny úvahy o tom, že by se tím zabýval státní orgán jsou ryzími spekulacemi, není jediná indicie, která by tomu nasvědčovala," prohlásil.

Foto: Městská policie Bílina

Jízdní kolo - ilustrační foto

Článek

Odmítl současně úvahy, že civilní kontrarozvědka (BIS), která spadá přímo před ministerského předsedu, by byla zneužíváno v politickém boji. Samotný Hojdar se k dosavadním prohlášením členů vlády, svých stranických kolegů vyjádřil rezervovaně. V rozhovoru pro ČTK řekl, že se těžko dalo očekávat přiznání tajných služeb. "Já se domnívám, že pokud by přišel některý z ředitelů tajných služeb a přiznal, že toto dělá, tak by mohl rovnou spáchat sebevraždu," řekl.

Špidla nechtěl spekulovat o tom, kdo mohl Hojdarovi do jeho služebního vozu namontovat odposlouchávací zařízení. Pouze poznamenal, že existuje několik vyšetřovacích verzí, přičemž policie má podle něj dostatek zkušenostní a schopností, aby věc vyšetřila. "Bude mě zajímat výsledek, jako asi každého, protože odposlech je velkým zásahem do osobní integrity kohokoli, ať je to poslanec, či jiný občan", řekl premiér.

Poslancům se ulevilo

Jeho vysvětlení přijali poslanci s úlevou. "Pan premiér má unikátní schopnost mnoha slovy neříci prakticky nic. Na druhou stranou před námi řekl větu, nemá žádné indicie, že by jakýkoli státní orgán, který disponuje tímto typem techniky, ji instaloval do vozidla poslance Hojdara a to je pro mě klíčová věta, kterou jsem chtěl slyšet," řekl novinářům šéf výboru Jan Vidím (ODS). Druhou konkrétní větou podle něj bylo sdělení, že premiér začátkem příštího roku přijde znovu mezi poslance, aby začali diskutovat o přípravě zákona týkajícího se parlamentní kontroly tajných služeb.

Právě na nedostatek pravomocí poslanců při kontrole si opakovaně stěžuje šéf komise pro kontrolu BIS Jan Klas (ODS), který ještě ve středu obvinil premiéra, že chodí každý týden do centrály kontrarozvědky a čte si přepisy odposlechů. Včera již byl smířlivější a před novináři řekl, že celou věc se Špidlou vyjasnili. Premiér odmítl, že by jeho návštěvy byly pravidelné, nicméně připustil, že z titulu své funkce má právo být informován.

Klas: Štěnici měli nechat v autě

Klas zkritizoval postup policie, která po nálezu štěnice v Hojdarově autě zařízení ihned odmontovala. Podle Klase ho tam po dohodě s Hojdarem naopak měla nechat. "Mohl tvořit funkci volavky a od malé ryby jsme se mohli dostat k velké a nemuseli jsme hovořit o šesti vyšetřovacích verzích," poznamenal Klas.

Předseda komise pro kontrolu vojenské kontrarozvědky (VOZ) Tomáš Kladívko (ODS) se dnešním setkání s premiérem potvrdil, že poslanci budou diskutovat o tom, zda nezabezpečit sněmovní podzemní garáže kamerovým systémem, který by umožnil kontrolu pohybu osob v nich. "Vnímáme to jako útok na Sněmovnu, protože odposlech byl namontován do služebního auta poslance," poznamenal Kladívko.

Právě sněmovní garáže označil nepřímo Hojdar jako místo, kde mu mohla být štěnice namontována. Tyto garáže jsou pod kontrolou policejní ochranné služby.

Anketa

Věříte, že v odposlechu poslance Hojdara nemají prsty české tajné služby?
ano
26,5 %
ne
73,5 %
Celkem hlasovalo 102 čtenářů.

Reklama

Související články

Policie našla u Hojdara odposlech

Předseda hospodářského výboru Sněmovny Josef Hojdar (ČSSD) oznámil, že policie v pondělí našla v jeho služebním autě profesionální odposlech. Hojdar to řekl...

Výběr článků

Načítám