Hlavní obsah

Bém navrhuje nahradit Lisabonskou smlouvou jiným dokumentem

PRAHA

Místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém navrhuje, aby se ČR v době svého předsednictví v Radě EU zasadila o diskusi nad textem, který by měl nahradit Lisabonskou smlouvu. Podle Béma by mělo jít o krátký dokument. Bém se tím opět vyhrazuje proti premiérovi Mirku Topolánkovi před nadcházejícím kongresem strany. Na něm budou oba usilovat o předsednické křeslo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražský primátor Pavel Bém (ODS)

Článek

"Patnáctistránkový a jednoduchý dokument, kterému každý bude rozumět," popsal Bém vlastní představu nového textu, který by sjednocoval a reformoval Evropskou unii místo Lisabonské smlouvy.

Bém tak reagoval na názor Topolánka, který budoucnost země vidí buď v rychlé ratifikaci lisabonského dokumentu nebo v hrozbě znovu se vrátit do područí Moskvy. Premiér míní, že právě Evropská unie by spolu se Severoatlantickou aliancí mohla být hrází proti velmocenských ambicím Ruska.

Topolánek prý straší lidi

Bém označil premiérův názor za "neuvěřitelnou a nepravdivou demagogii". "Nestrašme lidi tím, že pokud nebude Lisabonská smlouva, nevyhnutelně nás spolknou Moskva a 'ruský medvěd'," myslí si primátor.

Bém je svými názory velmi blízko prezidentu Václavu Klausovi, který patří mezi nejhlasitější kritiky Lisabonské smlouvy, což dokázal i při své nedávné návštěvě v Irsku.

Reklama

Související články

Bém přirovnal Topolánka k Jakešovi

Předvolební řež mezi kandidáty na šéfa ODS Mirkem Topolánkem a Pavlem Bémem včera vstoupila do další fáze. Na začátku bylo Topolánkovo varování, že pokud...

Výběr článků

Načítám