Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Důvody, proč chce vláda nouzový stav do konce května

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci v úterý posoudí vládní žádost o prodloužení nouzového stavu do 31. května. Podle kabinetu Petra Fialy (ODS) je využívání tohoto institutu nadále nutné kvůli přílivu uprchlíků z Ukrajiny napadené Ruskem. Novinky se zaměřily na jednotlivé důvody, jež kabinet uvádí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Vít Rakušan na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Ubytování a víza pro uprchlíky

„Pokud by nedošlo k prodloužení nouzového stavu, přestaly by fakticky fungovat procesy spojené se zajištěním nouzového ubytování pro uprchlíky prováděné přes Krajská asistenční centra pomoci Ukrajině (KACPU),“ stojí v usnesení k žádosti o prodloužení nouzového stavu, které vláda předložila Sněmovně.

Vláda chce nouzový stav do konce května

Domácí

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) již dříve uvedl, že tak mohou navíc vyřizovat víza i policisté, a je možné uprchlíky rozdělovat mezi kraje.

Zrychlení humanitárních nákupů

V tisku se dále uvádí, že by nebylo možné ani „operativně nakupovat prostředky pro zajištění základních životních potřeb uprchlíků a pro poskytování humanitární pomoci Ukrajině“.

Aktuálně je součástí opatření výjimka ze zákona o zadávání veřejných zakázek.

Ukrajinská právnička prchla se synem do Prahy. Teď vyrábí neprůstřelné vesty

Válka na Ukrajině

V případě, že by nedošlo k prodloužení stavu nouze, celý proces poskytování materiální pomoci by se podle předkladatelů zpomalil.

Finační opatření a kompenzace 

Nouzový stav se týká i financování jednotlivých opatření z rezervy na řešení krizových situací.

Současně jde i o administraci jednotlivých typů podpor. „Nouzový stav potřebujeme kvůli kompenzacím za ubytovací kapacity, které jsou propláceny soukromým provozovatelům,“ uvedl Rakušan.

Povinnost vyčlenit ubytovací kapacity

O nouzový stav se také opírá usnesení vlády, kterými dostaly ministerstva, jimi řízené instituce a další úřady za úkol od pondělí 21. března uvolnit své ubytovací kapacity. Místa v ubytovnách, rekreačních zařízeních či školicích střediscích se poskytla pro ubytování uprchlíků z Ukrajiny.

Na ubytování uprchlíků půjde až 250 korun za den, začne přerozdělování do krajů

Válka na Ukrajině

To by po ukončení stavu nouze bylo podle předkladatelů obtížnější. „Vzrostl by počet osob ubytovaných v podmínkách nevyhovujících dlouhodobému ubytování, a nelze proto vyloučit, že by mohlo v dotčených lokalitách docházet i k nárůstu kriminality,“ stojí v materiálu.

Kabinet podle předložené zprávy využil jen část oprávnění, která jí dává nouzový stav. Nevylučuje však jejich rozšíření. „Zcela zásadní otázkou je nedostatek vhodných ubytovacích kapacit,” zdůrazňuje se v usnesení.

Příspěvek na ubytování uprchlíků bude 3000 korun

Domácí

Vicepremiér: Jde o situaci, na kterou byl zákon psán

Podle vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) není na místě alternativa.

„Toto je přesně situace, na kterou byl krizový zákon psán, podobně jako povodně. Proto se má využívat,“ řekl Novinkám.

„Je to moc“. Opozice má s tříměsíčním nouzovým stavem problém

Domácí

Kabinet zatím vyhlásil nouzový stav 4. března na 30 dnů. Podle ústavního zákona o bezpečnosti ČR může nouzový stav vyhlásit vláda maximálně na 30 dnů. Uvedenou dobu lze podle předpisu prodloužit jen po předchozím souhlasu Sněmovny.

S opozicí nemá vláda návrh na delší prodloužení předjednán. Šéfka poslanců hnutí ANO Alena Schillerová avizovala, že by ANO podpořilo prodloužení o dalších 30 dní, žádosti do konce května však nevyhoví. Chce, aby vláda následně žádala znovu.

Zástupci vlády oponují s tím, že je zřejmé, že do konce května se situace s uprchlíky z Ukrajiny nezlepší. Místo opakované diskuse na stejné téma se ve Sněmovně chtějí raději zabývat dalšími tématy.

Reklama

Výběr článků

Načítám