Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Co se od pondělí mění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 15. listopadu začnou v Česku platit dílčí opatření proti šíření koronaviru. Zaměstnanci ve zdravotnictví například budou muset absolvovat pravidelně testy, pokud nejsou očkovaní.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Testování

  • Zaměstnanci ve zdravotnictví, kteří pracují na lůžkových odděleních a nejsou naočkovaní proti covidu-19, se budou muset testovat nejméně jednou za týden.
  • PCR testy budou pro návštěvu v sociálních zařízeních nově platit pouze tři dny, antigenní jeden den. Toto opatření v jiných případech, například pro návštěvu restaurace, platí už od 1. listopadu.

Žáci se budou na konci listopadu povinně testovat

Koronavirus

Školy

  • Studenti vysokých škol budou muset nosit ve výuce respirátory, pokud je v učebně více než 50 lidí. Platí to tedy především pro přednášky.
  • Uskuteční se druhé kolo lokálního testování ve 23 okresech s největším výskytem nákazy. Ve dnech 22. a 29. listopadu pak proběhne plošné testování ve všech školách v ČR.

Očkování

  • Cizinci, kteří v česku legálně pobývají, se budou moci naočkovat proti koronaviru zdarma. Platit si budou pouze aplikaci dávky, nikoliv dávku samotnou.

Rakousko

  •  V Rakousku začíná platit lockdown pro neočkované. Mohou chodit jen do práce a do obchodu pro věci každodenní potřeby. Opatření bude zatím platit 10 dní. Lidé, kteří mají nedokončené očkování, musí při kontrole předkládat negativní PCR test.

Rakousko může ještě přitvrdit, lockdown pro neočkované je jen první krok

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám