Hlavní obsah

Předsedou správní rady VZP je hejtman Vysočiny Běhounek

Právo, Václav Pergl
Praha
Aktualizováno

Předsedou správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) byl v pondělí na jejím prvním zasedání v novém složení jednomyslně zvolen její dosavadní místopředseda a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (uprostřed), nově zvolený předseda správní rady VZP Jiří Běhounek (vpravo) a ředitel pojišťovny Zdeněk Kabátek

Článek

„V nové správní radě je velký názorový rozkvět a tím i nové možnosti řešení starých problémů zdravotnictví,“ řekl Právu po jednání správní rady Běhounek.

„Správní rada VZP má 30 členů a z dvou třetin byla obměněna, to znamená, že v ní zasedlo 20 nových lidí. Mezi nimi i exministři zdravotnictví Zuzana Roithová (KDU-ČSL) a Leoš Heger (TOP 09), exprimátor Prahy a exprezident lékařské komory v jedné osobě Bohuslav Svoboda (ODS) a také náměstci ministra zdravotnictví Josef Vymazal, Tom Philipp a Lenka Teska Arnoštová.

Správní rada bude veřejností ostře sledována, protože rozhoduje o použití 150 miliard korun, které VZP ročně protečou na hrazení zdravotní péče. VZP je také největší zdravotní pojišťovnou v zemi a má přes šest miliónů klientů.

Němeček dal tři úkoly

Pondělního zasedání se zúčastnil i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a dal správní radě hned tři hlavní úkoly pro nejbližší období: „Udržet ekonomickou stabilitu pojišťovny, udržet smluvní politiku tak, aby pacienti a vůbec ti, kteří čerpají zdravotní péči, byli spokojeni, a aktivní komunikaci s poskytovateli zdravotní péče,“ uvedl ministr.

K vyrovnanému hospodaření pojišťovny, ale i celého českého zdravotnictví může přispět i stát. Podle Němečka by letos od druhého pololetí a následně od roku 2015 měl stát zvýšit příspěvek za své pojištěnce, což jsou hlavně důchodci, děti a nezaměstnaní – dohromady přes šest miliónů osob. Letos i příští rok by to mělo být vždy o dvě miliardy korun více. Od roku 2016 počítá Němeček s pravidelnou valorizací na základě zákonem stanovených podmínek.

V příštím roce by k řešení současného deficitu ve zdravotním pojištění měl přispět i odkup pohledávek zdravotních pojišťoven za státními podniky ve výši zhruba 5,2 miliardy korun.

Staré úkoly, nová řešení

Před novou správní radou VZP je i vyřešení sporu VZP s pražským protonovým centrem o léčbu v něm. Němeček upozornil, že to určitě nebude 1500 pacientů ročně, požadovaných protonovým centrem, protože čísla odborníků o pacientech, kteří léčbu protonem potřebují, jsou zhruba desetinová. Správní rada VZP musí vyřešit i kauzu IZIP, tedy internetových zdravotních knížek, která se také táhne už několik let.

Reklama

Výběr článků

Načítám