Hlavní obsah

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek neví, co má jeho strana v programu

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek evidentně nemá přehled, co má jeho strana v programu. Ačkoli se lidovci zavázali v letech 2013 až 2017 prosadit povinné zveřejňování online zakázek, smluv a faktur, jeho poslanci svým hlasováním pomohli vykostit registr smluv. Po připomenutí se Bělobrádek omluvil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek

Článek

Přestřelka se odehrála na sociální síti Twitter. Tam zakladatel projektu Hlídač smluv Michal Bláha vyzval předsedu strany Bělobrádka, ale i ministra kultury Daniela Hermana a ministra zemědělství Mariana Jurečku a poslance Ivana Gabala, aby lidem vysvětlili, proč se nedrželi svého programu.

„Povinné online zveřejňování veřejných zakázek, smluv a faktur (včetně malého rozsahu do 50 000 a veškerých smluv uzavřených všemi složkami státu, příspěvkovými organizacemi i podniky ve vlastnictví nebo spoluvlastnictví státu, a to na jednom místě s možností vyhledávání podle různých klíčových parametrů)“, stojí v programu KDU-ČSL na straně sedm v oddílu Spravedlnost a boj proti korupci.

Oba ministři přitom zvedli ruku pro přijetí okleštěného zákona. Schválili tedy verzi s pozměňovacími návrhy, které ze zákona vyňaly státní podniky. Bělobrádek se zdržel hlasování. Gabal ovšem hlasoval proti.

Bělobrádek následně na svém Twitteru zveřejnil odpověď, která mezi ostatními uživateli vyvolala otázky, zda nejde o vtip.

Na druhé straně to byla jedna z mála reakcí, kterých se Bláha dočkal. Herman ani Jurečka na dotaz aktivisty neodpověděli. Vyslovil se ještě poslanec Ivan Gabal z KDU-ČSL, který hlasoval proti, a tak nevěděl, proč by měl cokoli vysvětlovat.

Bělobrádek přitom již ve čtvrtek v rozhovoru pro Novinky uvedl, že se pokusí vykostěný registr smluv ještě změnit v Senátu. Celý rozhovor čtěte zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám