Hlavní obsah

Předpověď hlásí letních 25 stupňů, ochlazení v nedohlednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezvykle teplé babí léto, kterého si v posledních dnech můžeme v Česku užívat, potrvá i nadále. Ve čtvrtek dokonce přinese odpolední teploty dosahující až letních 25 stupňů. Relativně vysoké teploty vydrží až do příštího týdne, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Za všechno může mohutná tlaková výše se středem nad východem Evropy, která zasahuje částečně do Evropy západní, v kombinaci s teplým prouděním od jihu,“ popsala Honsová.

Čtvrteční odpoledne tak bude v podstatě letní s maximálními teplotami mezi 21 až 25 stupni. S největší pravděpodobností tak budou opět padat teplotní rekordy. V pražském Klementinu je rekord pro 11. říjen hodně starý, pochází z roku 1876 a činí 23,8 stupně.

Foukat bude převážně čerstvý vítr, takže se to obejde bez ranních mlh, které byly v minulých dnech,“ upřesnila meteoroložka.

Páteční ráno bude podobně teplé s hodnotami mezi 12 až 8 stupni, odpolední teploty vystoupí na 20 až 24 stupňů. Bude jasno, po ránu ojediněle s mlhami nebo s nízkou oblačností.

V sobotu a v neděli bude opět jasno, ráno ojediněle s mlhami. V sobotu ráno se ochladí na 10 až 6 stupňů, nedělní ráno bude o stupeň teplejší. Maxima se budou po oba dny pohybovat mezi 18 až 22 stupni.

Opožděné babí léto s výrazně nadprůměrnými teplotami potrvá i po víkendu. V pondělí a v úterý se stále čeká jasno, přechodně polojasno, po ránu místy s mlhami. Teplá rána vydrží mezi 12 až 8 stupni, přes den budou teploty dosahovat stále 18 až 22 stupňů.

Kombinace vysokého tlaku vzduchu a teplého jižního proudění vydrží až do středečního odpoledne, kdy nás zasáhne brázda nízkého tlaku od západu, ale žádné rapidní ochlazení na obzoru není.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám