Hlavní obsah

Předávání státních vyznamenání se odkládá

Ceremoniál předávání vyznamenání plánovaný na 28. října bude odložen, pokud prezident nerozhodně jinak, oznámil to ve čtvrtek kancléř Vratislav Mynář.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předávání státních vyznamenání ve Vladislavském sále Pražského hradu, archivní foto

Článek

Loni byl ceremoniál odložen kvůli epidemii covidu, letos je důvodem odkladu zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana, který je hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN).

Mynář ve čtvrtek zveřejnil videozáznam, na němž prezident minulý týden podepsal svolání Sněmovny na 8. listopadu. K podpisu došlo na lůžku v době, kdy již byl kancléř informován o stanovisku lékařů, kteří konstatovali, že prezident není schopen pracovat.

Státní vyznamenání bez Zemana? Babiš chce ceremoniál odložit

Domácí

Mynář postup obhajoval tím, že Zeman rozhodl o termínu svolání již 10. října před svou hospitalizací.

Ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš ČTK ve středu řekl, že ohledně ceremoniálu čeká na rozhodnutí prezidenta. Aby bylo možné ceremoniál uspořádat, muselo by rozhodnutí padnout v řádu dnů.

Způsob předání ocenění záleží na rozhodnutí prezidenta. Může například stanovit někoho, kdo za něj vyznamenání předá, rozhodnout se také může ceremonii odložit. Vyznamenání mohou být také odeslána poštou.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu televizi CNN Prima News řekl, že by bylo vhodné předávání vyznamenání odložit, pokud není Zeman ceremonie schopen. Předseda vlády je osobně předávat nechce. Za rozumný označil návrh odložit ceremoniál i předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Hrad ukázal video s prezidentem z minulého týdne

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám