Hlavní obsah

Státní vyznamenání bez Zemana? Babiš chce ceremoniál odložit

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Osud slavnostního ceremoniálu při předávání státních vyznamenání na Pražském hradě, který byl plánovaný na příští týden, je kvůli hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana a jeho neschopnosti vykonávat úřad nejistý. Končící premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu uvedl, že by radši ceremoniál odložil, než aby vyznamenání předával hradní kancléř. Pokud s tím ovšem prezident nebo kancléř nebudou souhlasit, nic nezmůže. Hrad zatím k plánům mlčí.

Foto: Novinky

Předávání vyznamenání v roce 2019 (ilustrační foto)

Článek

„Pokud pan prezident předávání nebude schopen a měl by to dělat pan Mynář (hradní kancléř Vratislav Mynář), tak by se akce měla radši odložit,” prohlásil ve středu Babiš na CNN Prima News.

Uvedl, že předávání vyznamenání Mynářem nepovažuje za vhodné „po tom, co všechno předvedl”. Současně odmítl, že by vyznamenání mohl předávat on sám.

Premiér ale připustil, že žádnou páku, jak prosadit odložení ceremoniálu nemá. „Je to rozhodnutí prezidenta a jeho kancléře,” uvedl na dotaz Novinek.

Babiš: Zpráva o Zemanově zdravotním stavu mě překvapila

Domácí

Babiš se v úterý velmi kriticky vyjádřil na adresu Mynáře kvůli jeho „neadekvátním a nepřijatelným” aktivitám. Hrad v posledních týdnech odváděl pozornost od prezidentova zdraví a Mynář bez vědomí lékařů přivedl k hospitalizované hlavě státu šéfa Sněmovny Radka Vondráčka (ANO).

Tradiční ceremoniál ve Vladislavském sále Pražského hradu se má konat 28. října, tedy už za osm dní, zda vůbec proběhne, případně kdo se předávání ujme, ale stále není jasné. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na opakované dotazy redakce Novinek ani po urgencích nereagoval.

Způsob předání ocenění záleží na rozhodnutí prezidenta. Může například stanovit někoho, kdo za něj vyznamenání předá, může ceremonii odložit a vyznamenání mohou být také odeslána poštou. „Čekám v této věci na rozhodnutí pana prezidenta," řekl ČTK ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš.

Babiš by měl ve středu dostat od prezidentské kanceláře seznam oceněných, který kontrasignuje.

Právník: Vyznamenání nemusí předat prezident

Domácí

Nejistota ohledně ceremoniálu souvisí primárně s hospitalizací prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Hlava státu podle lékařů v současné chvíli není schopná řádně vykonávat svou funkci, prognóza zlepšení zdravotního stavu prezidenta je nejistá.

I z toho důvodu se Senát rozhodl chystat se na aktivaci článku 66 ústavy, jenž by Zemana zbavil pravomocí. Krok chtějí podpořit i strany koalic Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a PirSTAN, tedy nadpoloviční většina nových poslanců.

Loňské předávání vyznamenání se neuskutečnilo kvůli pandemii koronaviru.

28. říjen 1918: demonstrace i zpěv

Historie

Hrad již dříve uvedl, že letošní ceremoniál připravuje v podobném formátu, jako byl v předchozích letech. Stalo se tak ale ještě předtím, než Zeman skončil v nemocnici a byla zpochybněna jeho schopnost vykonávat úřad. 

Pražský hrad tradičně do slavnostního ceremoniálu tají, koho se chystá prezident k 28. říjnu vyznamenat. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dříve oznámil, že Zeman in memoriam udělí medaili Za hrdinství štábní praporčici Michaele Tiché, která zemřela na zahraniční misi na Sinaji po pádu vrtulníku. Oceněn bude i další tragicky zesnulý, nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva Zeman slíbil in memoriam udělit tehdejšímu většinovému vlastníkovi investiční skupiny PPF Petru Kellnerovi.
Prezident také zmínil, že pokud někdo navrhne vyznamenání pro zesnulého režiséra Františka Filipa, pak mu ho „zcela určitě“ udělí. Premiér Andrej Babiš (ANO) avizoval, že navrhne, aby v souvislosti s řešením pandemie byl oceněn vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla. Vláda také navrhla na vyznamenání velitele jednotky Vojenské policie KAMBA, který se podílel na evakuaci českých diplomatů a afghánských spolupracovníků z Kábulu. Za tuto evakuaci Zeman slíbil ocenit i velvyslance v Afghánistánu Jiřího Balouna.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám