Hlavní obsah

Před volbami slibují politici výkonnější justici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zdlouhavé soudní procesy se táhnou jako červená niť celým polistopadovým vývojem. Příliš vylepšit neúnosný stav, který je často příčinou žalob na ČR u Evropského soudu, se nepodařilo všem pravicovým i levicovým kabinetům. Bez ohledu na dosavadní chabé výsledky v rychlosti procesů se politické strany ve svých volebních programech zavazují, že tentokráte mají ten správný recept na problémy justice.

Článek

Podle odborníků z právnické branže je nutné zjednodušit procesní legislativu. Dalším bolavým místem české spravedlnosti je obtížné doručování soudních zásilek.

"Důležité jsou tři základní body - ´brutální´ zjednodušení procesních předpisů v civilním i trestním řízení, zavést fungování soudu jako firmy a zavést samosprávu soudnictví, která by řešila personální otázky," řekl předseda Obvodního soudu pro Prahu 1 a bývalý šéf Soudcovské unie Libor Vávra.

Podle tabulek ministerstva spravedlnosti trvá v ČR nejdéle vyřízení restitučního sporu. Od podání návrhu do pravomocného rozhodnutí je to v průměru 1855 dní, tedy asi pět let. Přes 700 dní čekají na konečný verdikt spory vlastnické a žaloby o náhradu škody.

Spory rodinné mají průměrnou délku 284 dní, obchodní 452 dny. Nejkratší dobu potřebují soudy na vyřízení trestních případů - od podání obžaloby do pravomocného rozsudku uplyne v průměru 275 dní.

Co nabízejí politické strany v justici?
ODS
verdikt soudu první instance u nekomplikovaných a běžných případů do půl roku
vyšší počet soudních úředníků a administrativního aparátu
efektivnější doručování soudních obsílek - povinnost občanů vybírat si poštu v místě trvalého bydliště a zlepšit práci soudních doručovatelů
ČSSD
výrazně posílit pravomoci předsedů krajských a okresních soudů při rozhodování o personálním vybavení soudů
posílit odpovědnost předsedů krajských a okresních soudů za kvalitu a rychlost rozhodování na příslušném úseku jejich jmenováním na pět až šest let s možností jejich opakovaného jmenování
zavést samosprávné mechanismy v soudnictví umožňující kolektivům soudců navrhnout odvolání těch soudců, kteří dlouhodobě nejsou s to dostát běžným požadavkům na kvalitu, množství a rychlost rozhodování
KSČM
rekodifikace trestního zákona a trestního řádu
vznik institutu asistentů soudců
lepší ohodnocení soudních zapisovatelů
Strana zelených
zlepšení správního a technického zázemí soudců a soudů, rychlejší zavádění výpočetní techniky
zvýšení počtu pomocného personálu soudců - zapisovatelů a vyšších soudních úředníků a jejich lepší ohodnocení
KDU-ČSL
omezit soudní agendu
omezit zbytečný formalismus v trestním i občanském řízení
zavedení pořádkových lhůt pro každou etapu řízení, lhůty stanovit s ohledem na stupeň obtížnosti případu, stanovení lhůty pro zahájení odvolacího řízení
Zdroj: ČTK

ODS i ČSSD prý mají řešení

Ve svých slibech voličům jsou konkrétnější občanští a sociální demokraté. ODS slibuje první verdikt u nekomplikovaných případů do půl roku, ČSSD chce soudní řízení zrychlit o 30 procent.

Podle Vávry by při zjednodušení předpisů bylo možné řešit jednodušší případy v řádu dnů i týdnů. "Alespoň co do podstaty sporu, tedy, kdo má pravdu, pak se může táhnout třeba rozhodování o náhradě škody," říká Vávra. Například ODS navrhuje, aby byly omezeny možnosti krajských soudů vracet případy soudům nižší instance. Lidovci zase slibují zavedení pořádkových lhůt pro každou etapu řízení s ohledem na stupeň obtížnosti případu. Zavedli by prý také lhůtu pro zahájení odvolacího řízení.

Podle Vávry by měl být každý soud řízen jako firma. Zavést do justice manažerské systémy slibují například sociální demokraté. Také by výrazně posílili pravomoci předsedů krajských a okresních soudů při rozhodování o personálním vybavení. "O tom, kdo bude přijat a jak bude kvalitní, by měla rozhodovat soudcovská samospráva, politici ať stanoví obecné mantinely a hlídají kvalitu zvenčí," navrhuje Vávra. Dosud totiž soudce jmenuje prezident na návrh ministra spravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám