Hlavní obsah

Před třemi lety zemřel Havel, lidé si ho připomenou krátkými kalhotami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Třetí výročí úmrtí bývalého českého prezidenta Václava Havla si dnes připomínají jeho příznivci. Nejrozšířenější asi bude akce s krátkými kalhotami, která připomíná Havlovo vystoupení na vojenské přehlídce s povytaženými nohavicemi. Havel sám se ale ke svému mírnému společenskému nedopatření vracel a trpělivě ho znovu a znovu vysvětloval.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Připomínka úmrtí Václava Havla na Václavském náměstí v Praze z 18. prosince 2012

Článek

V kostele sv. Anny, z nějž Havel se svou ženou Dagmar budovali společenské centrum Pražská křižovatka, bude v 18:00 kardinál Dominik Duka sloužit za Havla zádušní mši.

V sídle Knihovny Václava Havla v Ostrovní ulici večer vystoupí Divadlo na tahu, které v režii Andreje Kroba uvede jeho méně známou „vaňkovku“, hru Protest z roku 1978. A v Mlýnské kavárně na Kampě se večer sejdou Havlovi přátelé nad jeho texty či oblíbenou hudbou, hlavně však vzpomínkou na významnou osobnost českých i evropských dějin.

V divadle Alfred ve dvoře začne v 16:00 Čtení z Havla - přijít může každý, kdo si chce úryvkem z některého z Havlova textu připomenout jeho osobnost a myšlenky. V Praze 6 mohou lidé odpoledne přijít do Wuchterlovy ulice zapálit svíčku a pokusit se znovu vytvořit symbol srdce, jímž prezident doplňoval svůj podpis.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sirény a potlesk pro Václava Havla na Václavském náměstí v Praze Video: Reuters

Václav Havel zemřel 18. prosince 2011 ve své chalupě na Hrádečku. Na jeho odchod okamžitě začali lidé spontánně reagovat vzpomínáním a setkáváním se, na veřejných místech zapalovali svíčky. V kostele sv. Anny se rakvi s jeho ostatky přišly v dalších dnech poklonit tisíce lidí. Státní pohřeb se konal 23. prosince v katedrále svatého Víta. Přijelo na něj 16 hlav států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám