Hlavní obsah

Před ruskou ambasádou v Praze protestovaly stovky Ukrajinců

Před ruským velvyslanectvím v Praze 6 se v neděli odpoledne sešlo několik set lidí, aby protestovali proti hrozbě ruské vojenské intervence na Ukrajině. Na protestující dohlíželo několik desítek policistů, kteří hlídali oba vstupy do zastupitelského úřadu. Mezi protestujícími byli především Ukrajinci žijící v Česku, v davu ale byli i Češi a Rusové.

Foto: Milan Malíček, Právo

Demonstrace před ukrajinskou ambasádou v Praze.

Článek

Zástupci policie počet demonstrantů odhadli na 350, podle pořadatelů a účastníků byl počet ještě vyšší. Velitel zásahu řekl, že při protestu se nestaly žádné incidenty a policisté nemuseli nijak zasahovat. Protestující se začali rozcházet kolem 17.00.

"Já nechci, aby Rusko mělo nějaký vliv na Ukrajinu. Chceme samostatně řešit naše vnitřní politické problémy," řekl jeden z účastníků demonstrace, který se představil jako Jurij. V Česku prý žije sedm let. "Nechceme, aby nám někdo diktoval něco, co nechceme," dodal mladík. Přítomné zneklidňovala situace na Krymském poloostrově.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lidé před ambasádou drželi transparenty s výmluvnými hesly.

Protestující se před ambasádou začali scházet po 14.00. Řada lidí v rukách držela ukrajinské vlajky. Protestující také měli transparenty, které například zobrazovaly ruského prezidenta Vladimira Putina jako vůdce nacistického Německa Adolfa Hitlera. Další drželi nápisy "No war", "Rusko, dej ruce pryč od Ukrajiny" nebo cedule srovnávající aktuální situaci na Krymu s nacistickou okupací Sudet.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stovky lidí demonstrovaly před ukrajinskou ambasádou v Praze.

Protestující se shromáždili před vstupem na ambasádu a v poklidu spolu hovořili nebo zpívali. Krátce po 15.00 protest začal minutou ticha a zpěvem ukrajinské hymny. K ambasádě po začátku protestu proudily další skupiny lidí. Účastníci demonstrace v projevech rekapitulovali situaci, která na Ukrajině panuje, a mluvili o tom, jak ji popisují média. Projevy byly často přerušovány pokřikem "Sláva Ukrajině" nebo "Hanba Putinovi".

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimir Putin jako Adolf Hitler

Několik desítek demonstrantů se také přidalo ke zpěvu české hymny. Řečníci několikrát poukázali na podobnost s českou minulostí, především obsazením Sudet a následně celého Česka nacistickým Německem nebo na sovětskou okupaci ze srpna 1968.

Pořadatelé na místě shromažďovali podpisy pod petici, která odmítá ruskou intervenci na Krymu a požaduje územní celistvost Ukrajiny. Během prvních dvou hodin se pod ní podepsalo několik desítek lidí.

Demonstranti byli před ruskou ambasádou také v sobotu odpoledne, kdy se jich tam sešly asi tři desítky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám