Hlavní obsah

Před ruskou ambasádou v Praze demonstrovaly stovky lidí proti invazivní politice Kremlu

Praha
Aktualizováno

V předvečer 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa se před ruskou ambasádou v pražské Bubenči sešly stovky lidí, aby protestovaly proti invazivní politice Kremlu. Protest „Nezapomínáme. Protestujeme”, který má být zejména připomínkou obětí okupace, organizují sdružení Milion chvilek pro demokracii, Pulse of Europe, Společně to dáme a Kaputin.

Záznam: Akce před ruskou ambasádou s názvem: Nezapomínáme. Protestujeme.Video: Novinky

 
Článek

Mezi řečníky byli například bývalý sovětský disident Mustafa Džemilev nebo hudebník Michael Kocáb, který byl na začátku 90. let předsedou parlamentní komise pro dohled nad odchodem sovětských vojsk.

„Tehdy v srpnu vládcové Kremlu rozhodli o vojenské invazi do jiného státu, kvůli které v roce 1968 zcela zbytečně zemřelo 137 našich spoluobčanů, přes 500 bylo těžce zraněno a miliónům dalších lidí se rozplynula naděje na svobodný a lepší život,” připomněli organizátoři, podle nichž expanzivní politika Moskvy pokračuje angažováním se v konfliktech na Ukrajině a v Sýrii i v hybridních válkách vůči západním zemím.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Demonstrace k 50. výročí okupace armádami Varšavské smlouvy před ruskou ambasádou v Praze

Lidé na místo přinesli transparenty s nápisy, mnoho z nich je v azbuce, například: „1968 - nikdy nezapomeneme”, „Přátelé tohle nedělají” s vyobrazenými tanky. apod.

Anketa - demonstrace Video: Novinky

Průběh demonstrace od začátku narušil menší konflikt. Jedna žena osočila muže, který měl projev, že lže. Načež začali demonstrující křičet na dotyčnou, že lže ona.

Rozhovor s Tomaszem PeszynskimVideo: Novinky

Organizátoři v pozvánce zmínili i propagandistické akce jako jsou jízdy motorkářského klubu Nočních vlků či turné armádního souboru Alexandrovců. Poukazují rovněž na neadekvátní množství ruského diplomatického personálu v České republice.

Foto: Petr Horník, Právo

Demonstrace k 50. výročí okupace armádami Varšavské smlouvy před ruskou ambasádou v Praze

„A v neposlední řadě protestujeme také proti našim politikům a ústavním činitelům, kteří tuto politiku schvalují, podporují nebo dokonce vykonávají. Proti ústavním činitelům, kteří pozvolna podléhají ruskému vlivu a jsou čím dál tím přátelštější k Moskvě a čím dál tím více se odklánějí od našich spojenců v EU a NATO,” uvádějí organizátoři.

Jeden z nich, Tomasz Peszynski, Novinkám sdělil, že na akci vystoupí několik řečníků ze zemí, „které mají problém s Ruskem” - z Ukrajiny, Gruzie či Sýrie, ale i jeden Rus. „Z českých řečníků bude mluvit například filosof Václav Němec, režisér Václav Marhoul,” přiblížil průběh akce zástupce organizátorů.

Dodal, že očekává účast několika stovek lidí. Nízký počet přičítá i tomu, že u ruské ambasády není metro a není snadné se k ní dostat. „Samozřejmě bychom byli rádi, aby se na takové akci sešly lidí tisíce, ale těch akcí k výročí je nakonec spousta a my to vymysleli v době, kdy nebylo ještě jasné, jak to bude vypadat,” zhodnotil přislíbenou účast na sociálních sítích Peszynski.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám