Hlavní obsah

Před dvěma lety zemřel prezident Václav Havel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před dvěma lety zemřel ve věku 75 let spisovatel, dramatik a první prezident České republiky Václav Havel. Již za svého života se stal pomyslným symbolem přechodu komunistického Československa k demokracii, který vyvrcholil událostmi v listopadu 1989.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý prezident Václav Havel

Článek

Havel pocházející z rodiny prvorepublikového podnikatele Václava M. Havla se do veřejného života zapojil naplno v 60. letech minulého století kritikou cenzury a mocenského monopolu komunistické strany. Po událostech tzv. pražského jara se v 70. letech angažoval v aktivitách VONS (Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných) a Charty 77. V 70. a 80. letech strávil Havel pro své postoje téměř pět let ve vězení.

Po událostech 17. listopadu 1989 se dva dny nato podílel na vzniku Občanského fóra, které se v prosinci téhož roku shodlo na jeho nominaci na československého prezidenta. 29. prosince 1989 byl Havel jednomyslně zvolen.  Podruhé byl do čela státu zvolen v červenci následujícího roku.

Havlovi se nepodařilo zabránit rozdělení Československa, v lednu 1993 byl nicméně zvolen prvním prezidentem samostatné ČR. Podruhé usedl do úřadu v roce 1998. Po odchodu z politiky zůstal i nadále veřejně činný a věnoval se například nadaci Forum 2000, která každoročně zve do Prahy významné osobnosti z celého světa, i charitě v nadaci Vize 97.

Foto: Petr Horník, Právo

Režisér Václav Havel

V roce 2007 napsal Havel svou poslední divadelní hru Odcházení, kterou v roce 2011 převedl navzdory zhoršujícímu se zdravotnímu stavu jako režisér i na filmové plátno. Za scénář celovečerního filmu Havel obdržel Českého lva.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lidé s českou vlajkou uctívají památku Václava Havla na Václavském náměstí.

S Havlem se po jeho smrti přišly do centra Pražská křižovatka i na další místa rozloučit tisíce lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Vůz s ostatky Václava Havla projíždí přes Karlův most.

23. prosince se ve svatovítské katedrále na Pražském hradě konal za účasti mnoha světových politiků státní pohřeb. V lednu 2012 byla urna s popelem uložena do rodinné hrobky na Vinohradském hřbitově.

Film Občan Havel

Film Občan Havel bude možné spustit kdykoliv dnes 18. 12. od 18. hodiny až do půlnoci zdarma na film.seznam.cz.

Film Občan Havel nahlíží do zákulisí politických i soukromých dramat prezidentského období Václava Havla. Diváci uvidí jeho nervozitu při první volbě českého prezidenta či trápení při nácviku prezidentské děkovací řeči, poznají, že umí recitovat Šrámkův Stříbrný vítr nebo nalít Miloši Zemanovi becherovku. Kamera jej ale sleduje i v situacích, kdy se dokáže pěkně rozčílit a zanadávat na špatně ušité košile. Ve filmu bude také konečně rozluštěno několik dlouholetých záhad české politiky – jak se podařilo Václavu Klausovi proniknout do jazzového klubu a kdo posadil Jacquese Chiraca vedle první dámy. Stejně jako v životě Václava Havla hrají ve filmu důležitou roli obě jeho manželky, Olga a Dagmar, objeví se zde jeho přátelé a spolupracovníci, světoví i čeští politici, ale i členové skupiny Rolling Stones. Režisér Pavel Koutecký začal film natáčet v roce 1992 a sledoval prvního českého prezidenta více než třináct let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám