Hlavní obsah

Přece nebudu ve Sněmovně poslouchat ministra, hájí Babiš „dovolenou“ v karavanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Přece nebudu poslouchat ministra,“ zdůvodnil nově poslanec a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, proč namísto práce ve Sněmovně strávil čtvrtek rozdáváním koláčků a dortů příznivcům, kteří zavítali na náměstí na jihu Moravy.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Předseda ANO Andrej Babiš

Článek

Ve Sněmovně se ve čtvrtek jednalo o prodloužení nouzového stavu. Vláda o měsíční prodloužení požádala kvůli snadnějšímu zvládání uprchlíků z Ukrajiny, kterých do Česka od začátku ruské invaze zamířilo kolem 350 000.

Zatímco většina poslanců se ve čtvrtek účastnila jednání, Babiš se z „pracovních důvodů” omluvil. V pátek se k tomu vrátil, aby pracovní absenci ospravedlnil a bagatelizoval.

„A mezi námi, žádná schůze být neměla, byla to mimořádná schůze, a kvůli zbytečnému nouzovému stavu přece nebudu poslouchat ministra neschopného zvládnout ukrajinské uprchlíky,” uvedl na Twitteru.

Babiš jezdí karavanem, zatímco Sněmovna řeší nouzový stav. Omluven z pracovních důvodů

Domácí

Zatímco podle Babiše je nouzový stav zbytečný, jeho kolegové z hnutí ANO, kteří ve čtvrtek zamířili pracovat do Sněmovny, neměli problém s jeho prodloužením o dva týdny. Vládní koalice nakonec prosadila prodloužení o celý měsíc, jak chtěla.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) Babišovi doporučil, aby se po návratu „z té své dovolené” dotázal hejtmanů a starostů za hnutí ANO, proč je prodloužení nouzového stavu potřebné. Připomněl též, že i účast na mimořádné schůzi patří k pracovní náplní poslance.

Pohledem Thomase Kulidakise: Vláda opakováním Sobotkovy chyby pohání Babišův obytňák

Komentáře

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) pak Babišovi připomněla, že zatímco nyní se vláda potýká s 350 000 ukrajinských běženců, on sám coby premiér odmítl přijmouti čtyři desítky syrských sirotků, kteří se nacházeli v uprchlických táborech.

„Vy jste v životě pomohl akorát sám sobě,” uvedla na adresu Babiše, jehož účast na hlasování Sněmovny je zhruba čtvrtinová, na úrovni 26,3 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám