Hlavní obsah

Pražský Marriott odmítl v Číně utlačované Ujgury, mateřský řetězec se od něj distancuje

Praha
Aktualizováno

Vedení pražského Marriottu je nyní středem pozornosti kvůli politické opatrnosti. Americký server Axios upozornil, že hotel nejprve slíbil hostit konferenci v Číně utlačované menšiny Ujgurů, následně ji ale e-mailem odřekl s výmluvou na zastávanou politickou neutralitu. Když věc vyšla najevo, vedení nadnárodního řetězce se od rozhodnutí pražského Marriottu distancovalo. A ten se teď k věci nedokáže vyjádřit.

Foto: Profimedia.cz

Vestibul pražského hotelu Marriott.

Článek

„Já se moc omlouvám, ale dostala jsem informaci, že žádné vyjádření zatím poskytovat nebudeme. Nemůžu vás proto na nikoho přepojit, tiskového mluvčího nemáme,“ sdělila Novinkám telefonická operátorka Prague Marriott Hotelu.

Konference politických aktivistů a lídrů v Číně utlačované menšiny Ujgurů se v Praze od 12. do 14. listopadu i přes odřeknutí Marriottu konala. Částečně i v rezidenci pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), který jí poskytl záštitu, převážně pak v hotelu Grandior. Sjezdu, na němž si Světový ujgurský kongres zvolil nové vedení, se k nevoli Číny zúčastnily stovky delegátů z asi 25 zemí.

Trump nám kazí kšefty, stěžuje si šéf Marriotu

Ekonomika

Když zástupce organizátorů konference pořádání v Marriottu domlouval, neřekl přesně, o co se jedná. A vedení hotelu se proto patrně zaleklo politické citlivosti celé akce. Krátce po osobním jednání zaslalo organizátorům konference e-mail v následujícím znění:

„Moc děkujeme za vaši dnešní návštěvu. Bohužel vám musím sdělit, že vám prostory nemůžeme nabídnout. Konzultovali jsme věc s korporátním vedením a vzhledem k politické neutralitě nemůžeme pořádat akce tohoto typu. Předem děkujeme za pochopení a váš čas,“ cituje Axios z e-mailu, který má k dispozici.

Foto: Thomas Peter, Reuters

To pražský primátor Zdeněk Hřib se toho naopak nebál. „Slyšel jsem, že se Číně tahle konference nelíbí. No mně se zas nelíbí, že je v roce 2021 země, která má koncentrační tábory,“ prohlásil. Narážel tím na čínské převýchovné tábory pro Ujgury.

Světový ujgurský kongres záležitost ČTK potvrdil. Jednáním hotelu byl pobouřen, nicméně do médií chtěl věc sdělit až po skončení všech akcí.

Pražské manažery vyškolíme, dušuje se Marriott

Když se americký zpravodajský web Axios obrátil na vedení nadnárodního řetězce v centrále ve Spojených státech, dostalo se mu odpovědi, že „pořádání konference by neporušilo žádnou politickou neutralitu. Odkaz na korporátní vedení (ve skutečnosti) odkazoval na vedení hotelu. Pracujeme s tamním vedením tak, aby se mu dostalo dodatečného školení a vzdělání v našich standardech inkluze,“ uvedla mluvčí řetězce.

Ať už rozhodnutí odmítnout Ujgury přišlo shora, nebo padlo v Praze, není to poprvé, co se Marriott snaží neurazit Čínu, která je jeho největším trhem. V roce 2018 se síť omluvila za to, že v rezervačním formuláři vedla Tibet, Tchaj-wan, Hongkong a Macao jako suverénní státy místo čínských regionů.

Reklama

Výběr článků

Načítám