Hlavní obsah

Pražský magistrát rozpustil demonstraci Národní strany

Právo, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Pražský magistrát rozpustil demonstraci na Václavském náměstí. V úterý večer se tam sešla asi stovka příznivců Národní strany. Podle zástupců magistrátu na setkání zněla rasistická hesla a program se odchýlil od původně nahlášeného.

Foto: Josef Koukal, Právo

Demonstrace příznivců Národní strany na Václavském náměstí

Článek

Nacionalisté svolali na úterý do Prahy hned dvě demonstrace. Po poledni se sešli na náměstí Jiřího z Poděbrad, vpodvečer pak na Václavském náměstí. Tam proti nim demonstrovaly desítky aktivistů s transparenty. Policie obě skupiny oddělovala.

Před začátkem setkání se promítal holandský kontroverzní film Fitna, který natočil poslanec krajně pravicové strany Geert Wilders.

Ve chvíli, kdy řečníci pronášeli rasistická a xenofobní hesla, úředníci magistrátu demonstraci rozpustili.

Pod sochou svatého Václava bylo několik desítek lidí včetně zástupců nacionalistických stran Anglie a Švédska.

Policie odpoledne zatkla několik lidí

Skupiny na náměstí z Jiřího Poděbrad policisté je už během příchodu legitimovali, deset jich zadrželi. Začátek demonstrace se proto opozdil o půl hodiny. Asi stovka pravicových extrémistů svou akci nazvala Den národní jednoty.

Příznivci Dělnické strany se sešli v Praze. Zdroj: TV Prima

Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana u sebe někteří ze zadržených měli bodné a sečné zbraně, a tím porušili shromažďovací zákon.

Účastníci byli převážně v černém, přes obličeje měli šátky. Předseda strany Tomáš Vandas vzpomněl na víkendový pochod neonacistů v Litvínově a svolal právě do tohoto města další akci.

Policisté před demonstrací zadrželi několik lidí.foto: Právo/Petr Horník

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám