Hlavní obsah

Pražský komín v Malešicích v sobě skrývá tajemství

Novinky, mak
Praha

Se svými necelými 180 metry patří komín malešické spalovny mezi nejvyšší stavby v Praze. Betonový monolit má čtyři ochozy a žebřík s plnou ochranou. V útrobách monumentální stavby se skrývá ještě jeden keramický komín.

Malešický komín v komínuVideo: Novinky

 
Článek

Vnitřní užší slouží jako hlavní výduch, kterým se vypouští kouř, tedy zbytky po čištění spalin. Vnější slouží v současnosti už jen jako jeho opěra a jako ochrana kontinuálního měření emisí. Oba komíny měří 177,5 metru.

„Když jsme zjistili, že nám stéká kondenzát dolů, není dodržena teplota spalin, teplota rosného bodu, tak se vzápětí postavil komín nový, vnitřní,“ vysvětlil ekolog Tomáš Baloch.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Během provozu se neustále měří hodnoty spalin. „O obsluhu útrob komínu se stará jeden člověk a zaměstnanci z laboratoře navíc docházejí ověřovat alternativní metody stanovení spalin,” přiblížil pracoviště Baloch.

Průměrná domácnost vyprodukuje ročně až 350 kg odpadu na osobu. Praha dokáže za rok nastřádat 250 tisíc tun odpadků. Většina končí v malešické spalovně, která je dokáže energeticky využít. Z odpadu se 80 procent mění na teplo, což je hlavní produkt, který spalovna vyrábí.

Ve spalovně jsou celkem čtyři kotle, každý z nich může spálit za hodinu až 12 tun odpadu. Tím zároveň každý z kotlů vyrobí 36 tun páry o teplotě 235 °C

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám