Hlavní obsah

Pražskou dopravu čekají od září změny, metro pojede déle, některé výluky skončí

Právo, Hynek Paštěka
Praha

Od září čekají Pražany cestující městskou hromadnou dopravou podstatné změny. Metro bude o víkendech jezdit o hodinu déle, otevře tramvajová trať Lazarská-Újezd. Zavře se však na měsíc a půl úsek Moráň-Albertov a určitá omezení se projeví i v provozu metra.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Od noci z 3. na 4. září a dále potom každou noc z pátku na sobotu a ze soboty na neděli bude prodloužen provoz metra přibližně o 50 až 60 minut. Na nové spoje metra budou navazovat denní tramvajové linky a většina denních autobusových linek. Z tohoto důvodu bude začátek nočního provozu linek PID posunut o zhruba 60 minut.

Kromě toho bude na lince B v přepravních špičkách pracovních dnů  posílen provoz zkrácením intervalů a nově budou celotýdenně poslední spoje linky B vedeny až do konečných stanic Zličín a Černý Most.

Přes Florenc pojede metro pomaleji

Od 6. září do 30 listopadu bude ovšem ve stanici Florenc probíhat výměna dřevených pražců za betonové. Ze stanice Hlavní nádraží do stanice Vltavská budou vlaky projíždět pomaleji a bude tedy docházet k prodlužování doby jízdy. To se projeví především v dopravní špičce.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Od 31. srpna bude přibližně do dubna 2011 uzavřen ve stanici metra C Háje vstup a výstup směr Multikino Galaxie. Bude se zde stavět výtah z nástupiště do východního vestibulu směr Multikino Galaxie a současně proběhne výměna pohyblivých schodů na nástupiště stanice.

V provozu pro cestující zůstane vestibul metra směr autobusové obratiště. Přístup k autobusovým zastávkám v ulici Klatovská ve směru zastávce Horčičkova  bude možný pouze tímto východem a dále po úrovňových přechodech.

Výluky tramvají s prázdninami neskončí

Tramvaje vyjedou na některé, dříve uzavřené úseky. Od 1. září 2010 bude obnoven provoz tramvají mezi Špejcharem a Vítězným náměstím. Do 1. října 2010 bude tedy přerušen provoz tramvají již jen v úseku Prašný most–křižovatka ulic Milady Horákové a U Brusnice.

Od počátku září tramvaje opět pojedou také v úseku od křižovatky Lazarská–Spálená po křižovatku Újezd–Vítězná. Dále bude zprovozněn nově zrekonstruovaný úsek Anděl-Vozovna Motol, práce budou pokračovat v úseku Vozovna Motol – Sídliště Řepy. Otevření celé tratě Anděl–Sídliště Řepy bylo plánováno na konec září, dopravní podnik však předpokládá, že se tak stane již v jeho druhé polovině.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Tramvaj T3

Přibude však výluka na další frekventované trati. Od 1. září do 13. října 2010 bude rekonstruován úsek Moráň–Albertov. Linka 18 bude v úseku Národní divadlo–Albertov odkloněna přes zastávky Jiráskovo náměstí, Palackého náměstí a Výtoň.

Linky 24, 53 a 55 pojedou přes zastávky Palackého náměstí a Výtoň. Během této výluky bude od pátku 3. září 20.00 do pondělí 6. září 2010 zhruba 4.00  z důvodu výměny kolejové konstrukce křižovatky Moráň navíc přerušen tramvajový provoz v úseku Karlovo náměstí–Palackého náměstí.

Papirové kupóny skončí
Děti a mládež již nemohou jezdit na papírové kupóny. Do 1. září však již Opencard nedostanou. Mohou tedy požádat o její expresní vydání, které je ale zpoplatněno 250 korunami. Nebo svým dětem mohou rodiče zakoupit překlenovací měsíční kupón. Ten stojí 130 korun pro děti do 15 let a 260 korun pro mládež do 19 let a během září pak o Opencard požádat. V polovině listopadu také skončí prodej papírových kuponů pro dospělé. Ti mají ještě dost času si Opecard opatřit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám