Hlavní obsah

Pražskému vrchnímu soudu má šéfovat exministr Bureš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda ve středu souhlasila s návrhem ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), aby v čele Vrchního soudu v Praze stanul od počátku příštího roku exministr Jaroslav Bureš. Novinářům to řekl vicepremiér a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Jmenovat jej musí prezident Václav Klaus.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Jaroslav Bureš

Článek

Osmapadesátiletý Bureš je nyní na pražském vrchním soudu místopředsedou, jeho současný předseda Vladimír Stibořík ve funkci končí.

"Jedná se o velmi zkušeného justičního funkcionáře a soudce. Pod jeho vedením se zvýšila odbornost civilních soudců," stojí v podkladovém materiálu pro středeční jednání kabinetu. Muže, který byl v letech 2001 až 2002 a 2004 až 2005 ministrem spravedlnosti, do funkce předsedy soudu vybrala výběrová komise. Podle týdeníku Respekt byl Bureš jediným přihlášeným.

Podle vládní zprávy má Bureš dlouholeté zkušenosti z fungování soudů i z řídící práce. "Vystupuje klidně a uvážlivě. Je výborně připraven pro funkci předsedy Vrchního soudu v Praze," stojí ve vládních podkladech.

Bureš, který v justici působí od roku 1980, je podle materiálů významnou osobností v oblasti legislativy, civilního práva hmotného i procesního práva. "Je znám celé odborné veřejnosti z rozhodovací, přednáškové i publikační činnosti," uvedla výběrová komise, která také zdůraznila, že Burešovo důstojné a profesionální vystupování podtrhuje celkový výborný dojem.

Dosavadní šéf soudu Stibořík se z funkce rozhodl odejít kvůli svému věku, úřad o tom informoval již v červnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám