Hlavní obsah

Pražská záchytka navýšila počet lůžek, pro stále více opilců to ale stačit nebude

Protialkoholní záchytná stanice provozovaná Městskou poliklinikou Praha v Nemocnici Na Bulovce, v březnu navýšila počet lůžek o pět. Dosud bylo pro opilce na záchytce připraveno 14 lůžek, dvě další jsou umístěna na jednotce intenzivní péče. Kapacita 19, respektive 21 lůžek pro stále se zvyšující počet opilců ale nejspíš stačit nebude.

Pražská záchytka navýší počet lůžek, pro stále více opilců to ale stačit asi nebude Video: Novinky

 
Článek

„Důvodem tohoto kroku je výrazně vyšší počet lidí, kteří pod vlivem alkoholu znepříjemňují život ostatním Pražanům,“ uvedl na tiskové konferenci náměstek pražského primátora pro oblast zdravotnictví Ivan Kabický.

Ani větší kapacita však nebude nejspíš stačit, opilců v metropoli totiž rok od roku přibývá. "Domnívám se, vzhledem k častým hlášením stop stavu již během dne, že rozšíření o pět lůžek nebude zřejmě dostatečné," sdělila Novinkám mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová. Pokud je na záchytce plno a stav pacienta vyžaduje ošetření, je převezen do nemocnice.

O pomalém, ovšem stálém nárůstu počtu alkoholem intoxikovaných osob, které jsou na Bulovku převáženy, svědčí údaje magistrátu. Podle nich bylo loni na záchytce ošetřeno 4854 lidí, zatímco před šesti lety to bylo o více než tisícovku osob méně.

Přehled záchytů za rok
Rok20052006200720082009201020112012
Počet záchytů32943749442046454659468545674854
Zdroj: praha.eu

O provoz záchytky na Bulovce se v současnosti stará 21 zaměstnanců, nabírání dalších není v plánu. „S jejich navýšením v rámci nově zaváděných lůžek nepočítáme,“ řekla již dříve ředitelka Městské polikliniky Praha Iva Merhautová.

Foto: praha.eu

Náměstek pražského primátora pro oblast zdravotnictví Ivan Kabický během konference u záchytné stanici v Nemocnici Na Bulovce

Strážníci vozí často tytéž osoby

Alkoholem zmožené osoby na Bulovku dovážejí buď městští strážníci, kteří k tomuto účelu používají speciálně upravené vozidlo, nebo právě záchranka, i když ta se na dopravě opilců na záchytku podílí jen omezeně.

„My jsme voláni, pokud je intoxikace spojena s nějakou komplikací, například úrazem hlavy při pádu v opilosti,“ uvedla Ernestová. Podle ní takto záchranáři na Bulovku loni dopravili 148 pacientů.

Foto: MP Praha

Speciální vozidlo pro odvoz opilců

Aktivnější v transportu podnapilých lidí na záchytku jsou městští strážníci. „Strážníci denně převezou na záchytnou stanici průměrně deset osob, v některých případech i opakovaně tu samou osobu, nebo například jednu a tutéž osobu téměř každý den,“ řekla Novinkám mluvčí pražských strážníků Jana Přikrylová. Jak dodala, například loni na podzim strážníci během dvou týdnů každý den převáželi na záchytku stále stejného muže.

Podle údajů magistrátu jsou pacienti záchytky ve složení 80 procent muži a 20 procent ženy.

Reklama

Výběr článků

Načítám