Hlavní obsah

Pražská ODS si vyjasňuje své principy

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská ODS vedená primátorem Bohuslavem Svobodou začala po poledni řešit na ideové konferenci svůj stav a program. "Taková konference se nekonala léta," řekl Právu místopředseda pražské ODS Tomáš Portlík. Členové regionální buňky si podle něj vyjasňují základní principy.

Foto: Petr Janiš, Právo

Ve vysočanském hotelu Step čelí pražský primátor a šéf zdejší ODS Bohuslav Svoboda dotazům celého sálu.

Článek

„Není to o vymezení se ke komukoliv, jde spíš o vlastní identifikaci,“ odpověděl Portlík na otázku, zda jde o rivalitu s TOP 09. S "topkou" pražská ODS sice metropoli vládne, ale koalice se už ocitla ve sporech o tvorbu nového územního plánu.

Na programu jsou ale především finanční vztahy, a to jak města ke státu, tak uvnitř metropole. Diskutuje se daňová reforma, návrh na nové rozpočtové určení daní. Praze hrozí, že přijde o miliardy, které nyní dostává díky tomu, že je zároveň krajem. Jednotlivé radnice si stěžují na nedostatečné příspěvky od města. Delegáti mají zformulovat postoj k rozdělení výtěžku ze sázek a loterií i k rozvoji metropole.

„Vždycky je dobré si vyjasnit hlavní principy, vytvořit si společný názor na věci, jako je rozpočtové určení daní, dotační vztahy města k městským částem, tvorba územního plánu,“ poznamenal Portlík.

Naposledy jednali v zimě

Naposledy se pražská ODS sešla v zimě. Svoboda byl tehdy zvolen šéfem organizace místo poslance Borise Šťastného. Ten odstoupil poté, co Svoboda dohodl koalici s TOP 09 namísto dělby moci s ČSSD, jíž ODS vypověděla smlouvu. I Šťastný se pondělního jednání účastnil.

Na ideovou konferenci naváže volební shromáždění, z něhož má mj. vzejít prezidentský kandidát pražské ODS. Portlík naznačil, že by svůj hlas mohl dát Přemyslu Sobotkovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám