Hlavní obsah

Pražská ČSSD souhlasila se vstupem Paroubka, vedení vyzvala k rezignaci

Krajský výkonný výbor pražské ČSSD v pondělí odsouhlasil opětovný vstup bývalého premiéra a někdejšího předsedy sociálních demokratů Jiřího Paroubka do strany. Informoval o tom poslanec a náměstek primátorky hlavního města Petr Dolínek. Výbor současně vyzval po volebním debaklu vedení strany k rezignaci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Paroubek

Článek

„V předvolební kampani mi nepřišlo vhodné do ní zasahovat tím, že budeme mluvit o bývalém předsedovi. Teď je situace jiná a nemá smysl bránit někomu, kdo chce vstoupit do strany,” řekl Dolínek. Paroubek ze strany v roce 2011 odešel, nebyl vyloučen, také proto prý není s jeho možným znovupřijetím potíž.

Krajský výkonný výbor o možném Paroubkově návratu jednal již letos v červnu, kdy jej odmítl. Se vstupem tehdy nesouhlasil ani jeden člen pražského vedení strany. Proti přijetí zvedlo ruku 12 členů výboru, pět se zdrželo a pro nebyl nikdo.

Pondělní usnesení pražské ČSSD bývalému předsedovi strany a premiérovi ale nestačí. Se vstupem musí ještě souhlasit jeho původně domovská organizace v Praze 5 a rovněž středočeská ČSSD, kde si v Cerhenicích na Kolínsku podal přihlášku do strany.

Vedení ČSSD by mělo rezignovat

Výbor současně vyzval celorepublikové vedení strany k odstoupení. Na své funkce rezignují rovněž členové pražského vedení ČSSD. Důvodem je špatný výsledek voleb do Poslanecké sněmovny, sdělil předseda pražské ČSSD Miloslav Ludvík.

ČSSD získala ve volbách 7,27 procenta hlasů, v hlavním městě to potom bylo 5,57 procenta. Statutární místopředseda sociální demokracie Milan Chovanec už o víkendu ohlásil, že vedení strany na mimořádném sjezdu v dubnu skončí.

Krajský výkonný výbor vyzval celostátní vedení ČSSD, aby stranu dovedlo ke sněmu, který by se měl konat co nejdříve. „Vyzvali jsme k rezignaci nejen celé grémium, ale rovněž předsednictvo Prahy, to se tedy týká i mě,” řekl Ludvík.

Krajský výbor podle Ludvíka diskutoval i o příčinách neúspěchu. Konkrétní však nebyl. „Ale šli jsme hodně do historie, až někdy do roku 1992,” řekl.

Grémium strany tvoří mimo jiné předseda a místopředsedové strany nebo předseda senátorského a poslaneckého klubu sociální demokracie.

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek vstoupil do obnovené ČSSD v roce 1989. Hned zamířil do jejího vedení, stal se ústředním tajemníkem a v roce 1993 neúspěšně kandidoval na předsedu proti Miloši Zemanovi. Do nejvyšší politiky naplno vstoupil v dubnu 2005. Byl premiérem a předsedou strany.

Sociální demokracii opustil v říjnu 2011 a založil stranu Národní socialisté - levice 21. století (LEV 21), která ve volbách neuspěla. Z politiky odešel v roce 2014, když skončil v čele LEV 21. Tehdy se rozhodl věnovat rodině, podnikání, akademické činnosti a veřejně prospěšným činnostem. Letos oslavil 65. narozeniny.

Ve sněmovních volbách v Praze skončila ČSSD na šestém místě, vyhrálo ANO s 20,35 procenta hlasů před Piráty se 17,59 procenta a ODS, pro kterou hlasovalo 16,22 procenta voličů. Větší podporu než sociální demokracie měla v metropoli ještě TOP 09 a SPD Tomia Okamury. Jediným poslancem ČSSD zvoleným za Prahu je lídr kandidátky, stranický místopředseda a náměstek pražské primátorky Dolínek.

Reklama

Výběr článků

Načítám