Hlavní obsah

Pražané dali v referendu červenou předražené radnici

Obyvatelé Prahy 7 dali v místním referendu najevo nesouhlas s údajně předraženou stavbou nové radnice. Přejí si, aby byla investice omezena limitem 500 miliónů korun. Vedení městské části by navíc mělo vypsat architektonickou soutěž a výběrové řízení, které bude preferovat výstavbu na pozemku v majetku Prahy 7, vyplývá z hlasování.

Foto: Vizualizace Cigler Marani Architects

Takto měla podle loňského návrhu vypadat čtvrť, ve které bude umístěna nová radnice.

Článek

Referendum, které vyhlásil Nejvyšší správní soud (NSS), se uskutečnilo ve stejném termínu jako první kolo prezidentských voleb. Na čtyři otázky, které se týkaly výstavby nové radnice, odpovědělo zhruba 14 500 lidí, což je asi 44,5 procenta obyvatel Prahy 7. Více než 13 000 lidí se všemi podmínkami pro výstavbu nové radnice souhlasilo. Výsledek referenda je tak pro vedení Prahy 7 závazným.

"Chtěl bych poděkovat všem občanům, kteří se do místního referenda zapojili. Velmi oceňuji, že veřejnosti není budoucnost Prahy 7 lhostejná," uvedl starosta Prahy 7 Marek Ječmének (ODS). Výsledky hlasování budou podle něj předloženy na nejbližším jednání zastupitelstvu městské části.

Kromě hlasování o kritériích výběru budovy radnice se obyvatelé vyjadřovali i k otázkám, které do referenda zařadili zastupitelé. I v tomto případě se referenda zúčastnil dostatečný počet místních obyvatel, nadpoloviční většina se ale vyjádřila jen pro to, aby byla v městské části zachována poliklinika.

Kolem nového sídla radnice se vedou v Praze 7 spory už několik měsíců. Původně se měla investice vyšplhat k miliardě korun. Nespokojení obyvatelé kvůli tomu podali kasační stížnost, na základě které soud vyhlásil referendum. Jde o první podobné rozhodnutí soudu. Zastupitelé se proti němu odvolali k Ústavnímu soudu, avšak neuspěli.

Místní referenda se ve stejném termínu konala i v dalších pěti městech a obcích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám