Hlavní obsah

Právo: U přijímaček bude letos opět nabito

PRAHA

Poptávka po studiu na vysokých školách je pořád vysoká a počet uchazečů převyšuje možnosti škol. Výjimkou nebude ani letošní rok a blížící se přijímací pohovory. Kde jsou větší šance na přijetí? Jak se na přijímačky připravit? O tom se dočtete v sobotním Právu v mimořádné příloze na straně 6.

Foto: město Krásná Lípa

Pohled na betlém

Článek

 Najdete tu přehled literatury, kterou je dobré nastudovat, a informace o přípravných kursech, kde můžete probrat potřebnou látku a navíc si tu zkusit přijímačky "nanečisto". Dozvíte se i jaké možnosti máte, pokud jste u zkoušek neuspěli.

Nabito je letos především na humanitních oborech jako práva, psychologie či sociologie, kde řeknou "ne" 60 až 80 procentům uchazečů. Snadné ale nebude dostat se ani na medicínu či na ekonomiku, kde mnohde mají naději tak dvě pětiny lidí.

Daleko větší možnost přijetí je naopak na oborech přírodovědných, kam se dostane asi polovina, a technických, kde uspěje 80 až 90 procent zájemců.

Zhruba každý čtvrtý uchazeč má letos šanci probojovat se na některou z fakult Univerzity Karlovy v Praze. "Přihlásilo se k nám 48 763 lidí a dá se předpokládat, že přijmeme zhruba stejný počet jako loni, tedy asi 13 500. Uspěje tak každý čtvrtý zájemce," řekl Právu mluvčí univerzity Václav Hájek. To je ale průměrné číslo za celou univerzitu. Na některých fakultách, jako jsou teologické či matematicko-fyzikální, je pravděpodobnost úspěchu vyšší. Ale na jiné se naopak dostane třeba jeden uchazeč z dvaceti. "Takovým evergreenem je obor psychologie na filozofické fakultě, ale velký zájem je také o pedagogickou fakultu, a to především o obory s angličtinou," tvrdí Hájek. Přetlak je již léta na fakultách právnické, filozofické a sociálních věd. "

Hodně odmítnutých letos bude i na Masarykově univerzitě v Brně. Počítají, že přijmou o 10 procent lidí víc než loni, ale i tak se sem dostane nejspíš jen třetina uchazečů, stejně jako před rokem. Přibude totiž i uchazečů. "Přesný počet přihlášených ještě nevíme, přihlášky uzavřeme až poslední den v březnu. Ale už v tuto chvíli můžeme říct, že se zvýší počet zájemců. Jen na právech jich bude o 10 000 víc, " říká kancléřka univerzity Iva Hollanová.

Největší přetlak podle ní bude na fakultách právnické a sociálních studií, kam se dostane asi 16 procent lidí. Ale o moc lepší to nebude ani na fakultě ekonomicko-správní, kde je šance 1:5, či na lékařské, kam se dostane jeden ze třech uchazečů.

Techniky: těžší vydržet

Daleko větší naději dostat se, mají ti, co půjdou k přijímačkám na České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze. Alespoň to naznačují zkušenosti z let minulých, protože celkový počet přihlášek na škole ještě neznají - zájemci mají čas poslat je do 31. března. Loni se ovšem na ČVUT celkově dostalo 82 procent uchazečů. Nejtěžší je přitom podle mluvčí školy Andrey Vondrákové probojovat se na fakultu architektury, o kterou mají studenti tradičně největší zájem. Loni tu přijali asi 34 procent uchazečů. Podstatně lepší to bylo na fakultě dopravní, kam se dostaly skoro tři pětiny zájemců, a na stavební, kde už to byly čtyři pětiny. Bezkonkurenčně největší šance jsou na fakultách elektrotechnické, jaderné a fyzikálně inženýrské a strojní.

Ovšem pozor - není žádným tajemstvím, že i když se na ČVUT studenti dostanou, zdaleka nemusí mít vyhráno. Přežít první a často i druhý ročník, je mnohdy daleko těžší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám