Hlavní obsah

Právo na dítě nepatří mezi základní lidská práva, prohlásila poslankyně Chalánková

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Proti tomu, aby mohly mít svobodné ženy dítě i bez souhlasu svého partnera s použitím spermatu anonymního dárce v rámci asistované reprodukce, ve Sněmovně zostra vystoupila Jitka Chalánková (TOP 09). Nyní je nutný souhlas páru. Poslankyně zároveň chtěla zpřísnit podmínky pro umělé oplodnění prostřednictvím anonymního dárcovství, její návrh nakonec neprošel.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09)

Článek

Poslanci možnost umělého oplodnění pro nesezdané ženy řešili v rámci novely zákona o specifických zdravotních službách. „Nejde o zdravotnický zákon, ale o zákon etický a lidskoprávní. Právo na dítě nepatří mezi základní lidská práva,“ prohlásila na plénu poslankyně známá svým angažmá v rámci kauzy rodiny Michalákových.

Ta paní se už úplně zbláznila
Michaela Marksová (ČSSD) o poslankyni Chalánkové

Pozměňovací návrh, který by umožnil nesezdaným ženám podstoupit asistovanou reprodukci i bez souhlasu muže s použitím spermatu anonymního dárce, předložil poslanec ČSSD František Adámek. Sněmovna ho však nakonec nepřijala, vyslovil se proti němu i ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

„Domnívám se, že to je otázka velmi etická, která potřebuje dlouhou diskuzi a není to na pozměňovací návrh,“ vysvětloval Ludvík své stanovisko. „Jako ministr zdravotnictví nemůžu být nadšen z toho, že se skoro 50 procent dětí narodí mimo manželství. Nemyslím, že je to dobrý trend,“ uvedl, aniž by upřesnil, jak post ministra zdravotnictví souvisí s tématikou nemanželských dětí.

Na umělé oplodnění nyní mají podle zákona nárok jen ženy do 49 let na základě písemné žádosti, kterou podají spolu s mužem, s nímž chtějí tuto službu podstoupit.

Lidovec Gabal: Neblokujme single matky

S Adámkem souhlasil jeho stranický kolega Jiří Koskuba. „Setkávám se s mladými ženami, které mají nemoc, která jim brání v tom najít si partnera. Ale i tyto dívky jsou schopny porodit dítě. Mysleme na to, že urážíme ty z těch, jež by rády plnily roli matky,” řekl v diskuzi.

Po něm si vzal slovo lidovecký poslanec Ivan Gabal. „Je to neuvěřitelné, ale shodnu se s kolegou Koskubou. Koukněte se na demografický vývoj. Pro mnohé ženy, které nenašly partnera, je tohle východisko. Chceme, aby společnost demograficky směřovala dopředu, tak nemůžeme blokovat single matky,” míní.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) komentovala vystoupení Chalánkové se slovy: „Ta paní se už úplně zbláznila.”

Odškodnění za očkování neprošlo

V rámci novely zákona o zdravotních službách se sešlo i několik dalších pozměňovacích návrhů. Jan Farský (STAN) například chtěl, aby rodiče dětí vážně poškozených povinným očkováním získali zákonný nárok na odškodnění od státu. Ani to však neprošlo. Ministr zdravotnictví s tím chce počkat až po volbách.

„Já bych ho nepodával, pokud by ministerstvo zdravotnictví splnilo své sliby. 2. června 2015 přislíbil zástupce ministerstva zdravotnictví, že k problematice odpovědnosti státu předloží legislativní řešení do září 2015. Nic se nestalo,“ kritizoval Farský.

Anketa

Souhlasíte, aby umělé oplodnění mohla podstoupit i žena bez partnera?
Ano
47,8 %
Ne
52,2 %
Celkem hlasovalo 7354 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám