Hlavní obsah

Právo bránit se se zbraní v ruce bude ústavně garantováno

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Právo bránit se se zbraní v ruce by se mělo stát součástí Listiny základních práv a svobod. Změnu ve středu posvětil Senát, jehož členové ji loni iniciovali. Materiál dostane k podpisu prezident.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Listina základních práv a svobod tak bude nově obsahovat ustanovení, že „právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní je zaručeno za podmínek, které stanoví zákon”. Ústavní změna podle senátorů mimo jiné posílí pozici ČR při projednávání dalších unijních regulací.

Novela vychází z petice, kterou podepsalo více než 100 tisíc lidí včetně ústavních činitelů. Petice byla reakcí myslivců a dalších majitelů zbraní na snahu Evropské komise omezit vlastnictví zbraní včetně těch legálně držených.

Komise ji obhajovala tím, že je nutné přijmout opatření proti terorismu. Kritici poukazovali na to, že teroristé většinou používají nelegálně opatřené zbraně a že stávající český zákon je dostačující.

Právo bránit život se zbraní bude v ústavě, schválila Sněmovna

Domácí

Odpůrci ústavní změny míní, že dosavadní tuzemská úprava upravující držení a použití zbraní je dostatečná, a obávají se to, že změnu si mohou někteří jedinci vykládat neadekvátně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám