Hlavní obsah

Pravice je favoritem komunálních voleb, ukazuje průzkum

Novinky, jas
Aktualizováno

V nadcházejících komunálních volbách má podle průzkumu SANEP zveřejněného ve středu největší podporu ČSSD následovaná ODS a TOP 09. V celorepublikovém měřítku si své pozice udržují i VV a komunisté. Faktické šance na sestavení koalic dává průzkum pravicovým stranám.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle průzkumu stranických preferencí, který vyjadřuje sympatie voličů bez ohledu na volební účast, by měli sociální demokraté podporu 21,4 procenta lidí. Druhá ODS 19,7 procenta a TOP 09 18,6 procenta. Bodují i VV s 11,3 procenta a komunisté, které preferuje 9,1 procenta.

I přes nejsilnější pozici ČSSD SANEP konstatuje, že "i v komunálních volbách nahrává stávající nálada voličů pravicově orientovaným stranám". Agentura taktéž připomíná, že na místní úrovni mohou mít rozhodující úlohu zrnka na vahách lokální uskupení.

Vysoký zisk ČSSD je překvapivý, míní politolog

Politolog Jan Kubáček  konstatoval, že výrazná podpora ČSSD je poměrně překvapivá. Ačkoliv sociální demokraté vyhráli sněmovní volby, skončili v opozici, přičemž Kubáček poznamenal, že v takovýchto případech většinou následně roste podpora vládních stran.

"Pro ČSSD je to celkem příjemný signál," konstatoval Kubáček s tím, že strana v očích veřejnosti přestála jak vnitřní potyčky, tak dualitu úřadujícího šéfa strany Bohuslava Sobotky a jihomoravského hejtmana Michala Haška, který se také hodlá ucházet o předsednický post.

Praha pro TOP 09, Ostrava pro ČSSD

Rozdílná situace je v jednotlivých městech. Například v Praze se do čela dostala TOP 09 s 28,1 procenta následovaná ODS (22,2 procenta) a ČSSD (16,4 procenta). V metropoli by uspěly i VV (12,2 procent) a komunisté (6,5 procenta).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Daleko vyrovnanější je situace v Brně, kde se největší podpoře těší ČSSD (22,1 procenta). V těsném závěsu se drží ODS (21,2 procenta) a TOP 09 (18,5 procenta). Věci veřejné by podpořilo 8,7 procenta a komunisty 6,3 procenta respondentů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Za pomyslnou baštu levice by se naopak dala označit Ostrava. Zde by sociální demokraty podpořilo 29,3 procenta dotázaných. ODS na druhém místě oslovila 20,2 procenta lidí a KSČM na třetí pozici by měla 13,1 procenta hlasů. VV by s 11,3 procenta o jeden procentní bod přeskočily TOP 09.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

"Vzhledem k tomu, že v komunálních volbách vedle politických stan s celostátní působností kandiduje i řada místních občanských sdružení, hnutí a volebních koaličních uskupení, vychází volební model pouze ze základní nabídky hlavních politických stran, které kandidují v celé ČR," upozornila společnost.

Kubáček konstatoval, že lidé se podle stranického klíče volí především ve větších městech. V menších obcích se podle něj dostávají ke slovu spíše místní sdružení a kandidáti.

Internetového průzkumu společnosti Sanep se na přelomu srpna a září zúčastnilo 36 291 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám