Hlavní obsah

Prášilští zastupitelé si přihráli pozemek na parkovací byznys

Právo, Patrik Biskup

Zastupitelé v šumavských Prášilech schválili loni v červnu pětiletý pronájem dvou obecních pozemků na provozování placeného parkoviště Josefu Radovi a Michalu Zámiškovi. Oba jsou přitom členové zastupitelstva za Sdružení nezávislých kandidátů (SNK) a sami tehdy zvedli ruku ve svůj prospěch. Přehlasovali tak opozici, která s tím nesouhlasila.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zastupitelé podle informací Práva odmítli dalšího zájemce, společnost Sport Hotel Prášily, která nabídla cenu až trojnásobnou, než tomu bylo podle stávajících nájemních smluv. Starosta obce Prášily Libor Pospíšil (SNK) v tom žádný střet zájmů nevidí.

„Oba zastupitelé měli pozemky pronajaté od obce už v minulosti, kdy ještě nebyli v komunální politice. Nevidím důvod, proč by teď jako zastupitelé měli být diskvalifikováni z veřejného života, natož v takto malé obci, kde možná každý druhý dospělý tu byl zastupitel,“ řekl Pospíšil. Sám také hlasoval ve prospěch Rady se Zámiškou.

„Podporujeme místní“

„Na úřední desce jsme vyvěsili záměr obce pozemky pronajmout. Nikde nebylo psáno, že to musí být za nejvyšší cenu. Za sebe mohu říci, že jsem se rozhodoval i podle negativních zkušeností se společností Sport Hotel Prášily, která měla v nájmu jinou obecní nemovitost. Navíc její nabídka byla v podstatě ekonomicky nereálná,“ pokračoval starosta.

Obec by neměla jít slepě jen za maximálním ekonomickým ziskem, to se potom může zvrtnout do té podoby, že zdejší lidé budou odsunuti do pozadí
starosta obce Prášily Libor Pospíšil (SNK)

Na otázku, proč si obec neprovozuje parkoviště sama, Pospíšil uvedl, že se vydali cestou pronájmu.

„Dostáváme pravidelně platbu a nemáme s tím žádné starosti. Kromě toho dlouhodobě deklarujeme podporu místním obyvatelům a ne těm občanům, kteří tady jen vlastní nějaké nemovitosti. Obec by neměla jít slepě jen za maximálním ekonomickým ziskem, to se potom může zvrtnout do té podoby, že zdejší lidé budou odsunuti do pozadí,“ doplnil Pospíšil.

Starosta podle svých slov ctí pravidlo, že jakmile má někdo hlasovat o sobě, tak nehlasuje. To, že nakonec hlasovali oba zastupitelé ve svůj prospěch, za amorální ale nepovažuje.

Nájemní smlouva na obecní pozemky platí do konce roku 2020. Rada bude za místo v centru obce o rozloze přibližně 1400 metrů čtverečních ročně platit 57 tisíc korun.

Zámiška provozuje o něco větší parkoviště na výjezdu z Prášil směrem na Srní, za které odvede do radniční kasy během pěti let celkem 350 tisíc korun. Celodenní parkování tam stojí 60, respektive 70 korun.

Věděli, kdo jsem

„Vnímal jsem to jako opakované prodloužení nájmu. Už jsem ten pozemek měl předtím dlouhodobě v pronájmu. Teď se o prodloužení pronájmu rozhodovalo v době, kdy jsem byl v zastupitelstvu. Věděl jsem, že mám všechny závazky vůči obci splněné a za těch sedm let, co mám pozemek pronajatý a platil jsem nájemné, byla oboustranná spokojenost. A protože na stole nebyla žádná seriózní nabídka, tak jsem hlasoval tak, jak jsem hlasoval,“ sdělil Právu Rada, který je současně i místostarostou.

Podle něho v tak malé obci, kde jsou všichni propojeni se vším, se střetu zájmů nedá vyhnout. „Když se projednávala moje žádost o pronájem pozemku, všichni zastupitelé věděli, že jsem jeden z nich,“ upozornil Rada.

Naopak proti pronájmu pozemků Radovi se Zámiškou hlasoval například dnes již bývalý zastupitel Jaroslav Tolar. Podle něho se jednalo o komerčně využitelné pozemky a obec by s nimi měla nakládat jako správný hospodář. „Tedy pronajmout je za nejvyšší nabídku,“ prohlásil Tolar.

Trestný čin to nebyl

Kvůli celé kauze padlo letos na jaře trestní oznámení. Policisté prošetřovali, zda se zastupitelé schválením pronájmu pozemků nedopustili zneužití pravomoci anebo porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Podle informací Práva případ minulý týden odložili s tím, že ke spáchání trestného činu nedošlo. Z jejich rozhodnutí vyplývá, že obec poškozena nebyla. Přiklonili se k názoru, že hospodárnost nakládání s majetkem obce neznamená pouze maximalizaci zisku.

V této souvislosti upozornili na to, že společnost Sport Hotel Prášily v jiném závazkovém vztahu s obcí neplnila své povinnosti, a proto nebylo účelné jí pronajmout další obecní majetek. Vyšetřovatelé posuzovali i otázku střetu zájmů. Podle nich Radovi se Zámiškou nic nebránilo o pronájmu pozemků hlasovat.

„Člen zastupitelstva, který je ve střetu zájmů, má právo účastnit se jednání a hlasovat. Závisí pouze na jeho úvaze, zda se projednávání či hlasování opravdu zúčastní. Jeho povinností je pouze oznámit před projednáváním a rozhodováním o určité záležitosti, že ve vztahu k ní by mohl být ve střetu zájmů,“ konstatovali policisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám