Hlavní obsah

Praktici mohou očkovat, ale nemají čím. Dostali jsme dvacet dávek, popisuje lékařka

Právo, Natálie Lošková, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ordinace praktické lékařky Nely Šrámkové v Praze dostala první dodávku vakcín proti koronaviru v pátek. Přišly ale pouhé dvě lahvičky, počet dávek v nich tak vystačí jen pro dvacet pacientů. Po týdnu očkování zásoby docházejí a další jsou zatím v nedohlednu. Očkovat své pacienty mohou praktičtí lékaři od pondělí. Většina z nich ale nemá čím.

Praktičtí lékaři očkují v ordinaci i doma. Chybí ale vakcínyVideo: Novinky

 
Článek

Více než 4000 ordinací se v pondělí registrovalo do centrálního systému očkování proti koronaviru. Někteří pacienti si tak mohou vybrat, zda se nechat očkovat v některém z očkovacích center, nebo zda dostanou vakcínu u svého praktického lékaře. Pro čtyřiaosmdesátiletou Milenu Kočovou byla volba jasná.

Praktici na Zlínsku začínají očkovat AstraZenekou

Koronavirus

„Měla jsem strach, že bych musela jít do nemocnice, protože jsem se bála chodit mezi lidi. Nemám ani auto a špatně se mi chodí. Jsem moc ráda, že mi sestřička zavolala a mohla jsem přijít do ordinace,“ popisuje Kočová, která bez váhání využila možnost očkování u své praktické lékařky v Praze.

Zájem o očkování je podle její praktické lékařky Nely Šrámkové veliký. „Už v tuto chvíli mám na seznamu 150 lidí ve věku nad 70 let a pacienti se hlásí dál, takže my bychom očkovat mohli. Problém je spíš ten, že nemáme vakcíny,“ vysvětluje lékařka.

Dvě lahvičky pro dvacet pacientů

V první dodávce dostala lékařka do své ordinace pouze dvě lahvičky vakcíny Astra Zeneca. Ty vystačí na dávky pro dvacet pacientů. „Tento týden jsme začali očkovat a asi tento týden i končíme, protože víc vakcín už nemáme. V pátek budeme očkovat zbylých deset dávek,“ popisuje lékařka.

Nela Šrámková, podobně jako další praktičtí lékaři, tak čeká na vyjádření krajských koordinátorů očkování, kteří vakcíny přidělují. Kvůli nedostatku vakcín musí lékaři nejprve pacienty registrovat, na základě toho dostanou přidělený počet vakcín.

Vakcíny se mají využít co nejdřív, ne šetřit na druhou dávku, řekl Blatný

Domácí

„My doufáme, že to bude během března, ale ty informace zatím nemáme. Chtěli jsme očkovat už v průběhu února anebo i ledna, ale stále bohužel nemáme čím,“ vysvětluje situaci lékařka.

Na chybějící vakcíny a injekční stříkačky upozorňuje také Sdružení praktických lékařů (SPL). Jeho předseda Petr Šonka předpokládá, že některé ordinace se k praktikům dostanou až koncem března a zapojení praktických lékařů do očkovací strategie tak bude zatím spíše symbolické.

Foto: Novinky

Za nepohyblivými pacienty jezdí praktičtí lékaři i domů.

Za pacienty jezdí praktici i domů

Ačkoliv je rezervační systém od pondělí otevřen také lidem nad 70 let, prvních dvacet dávek v této ordinaci putovalo prioritně za pacienty staršími, kteří stále neobdrželi ani první dávku. Někteří starší pacienti jsou navíc imobilní, lékařka tak za nimi jezdí přímo domů.

„Já jsem nepohyblivá, nemůžu dojít ani na očkovací centrum, ani k doktorce. A když jsem paní doktorce volala pro léky, tak se sestra hned zeptala, jestli chci naočkovat. Za dvě hodiny už se ozvala doktorka Šrámková, že přijedou. Ani jsem nevěřila, že se tak brzo udělá očkovací tým, který bude moct přijet domů,“ popisuje nadšeně sedmaosmdesátiletá Bohuslava Holá.

Ta se kvůli strachu z nákazy neviděla se svou dcerou čtyři měsíce. „Pro mě to (očkování) znamená určitou bezpečnost. Mám dvě pravnučky a to je málo platné, ty člověk občas musí vidět,“ říká Holá. Samotná vakcinace byla podle ní bezproblémová. „Já jsem nic necítila, bylo to bezvadný,“ dodává pacientka.

Podle SPL zbývá jen ve věkové kategorii nad 80 let naočkovat přes 200 tisíc lidí. Tito lidé se dosud neregistrovali v centrálním rezervačním systému a podle sdružení je nikdo jiný než jejich praktik naočkovat nedokáže.

Reklama

Výběr článků

Načítám