Hlavní obsah

Prahu a střední Čechy čeká v lednu digitální tma

Právo, Martin Procházka
Praha

Stovkám tisíc obyvatel, kteří v Praze a středních Čechách bydlí v bytových nebo panelových domech a přijímají signál ze společné televizní antény, hrozí, že se 9. ledna 2020 probudí bez televizního signálu Novy, Primy, TV Barrandov a dalších komerčních stanic. A to i v případě, že budou mít doma televize či set-top boxy připravené na příjem nového vysílacího standardu DVB-T2.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Problém se podle Jiřího Kulmana ze společnosti Antény a satelity Praha bude týkat převážné většiny panelových a bytových domů se společnou televizní anténou.

Odborníci totiž varují, že i když již teď mohou přijímat DVB-T2 vysílání soukromých stanic na takzvaných přechodových sítích, kmitočty se od půlnoci z 8. na 9. ledna 2020 změní a sledovat některé kanály soukromých televizí bude možné jen po přeladění antény na střeše. To lze totiž technicky provést až po změně kmitočtů.

Přeladění všech antén se v jednom dni absolutně nedá stihnout
Jiří Kulman, Antény a satelity Praha

Podle Daniela Petra ze společnosti Promsat, která společné televizní antény instaluje a ladí, musí anténu po změně frekvencí přeladit technik. Dá se tak podle něj očekávat, že některé domy mohou, než seženou technika, být bez příjmu těchto kanálů i několik dní.

„DVB-T2 nyní běží na přechodových sítích na kanálech 24, 26 a 31. Od 8. ledna to budou finální kanály 23, 26, 40 a 42. Dva multiplexy soukromých televizí tak nebudou od půlnoci 8. ledna fungovat,“ vysvětlil Právu Petr.

„Když máte bytový dům s programovatelným zesilovačem, do každého bude muset dojet technik a kanály přeladit. Instalovali jsme za poslední rok více než 450 domů, a to za den určitě objet nestihneme. Antény připravené máme, ale nemůžeme je předem přeladit na kmitočty, na kterých se ještě nevysílá. Přeprogramování sice netrvá déle než pět minut, ovšem nejvíce času zabere doprava technika do domu,“ upozornil.

„Problém se týká společných televizních antén s kanálovou vložkou a programovatelným zesilovačem. Jejich přeladění se v jednom dni nedá absolutně stihnout,“ řekl Právu Kulman.

Úprava antény v bytovém domě pro příjem DVB-T2 může vyjít na 15 tisíc

Finance

To, že mohou nastat komplikace s přeladěním na nové kmitočty, potvrdila i mluvčí Českých radiokomunikací Petra Miterová. „V některých termínech to tak může být. Musíme ale postupovat podle technického plánu přechodu na standard DVB-T2,“ řekla Právu.

Chybějí kmitočty

Podobné problémy jako v Praze a středních Čechách mohou nastat i v dalších oblastech, kde se DVB-T2 u komerčních televizí začne vypínat později.

Technický plán přechodu vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). „Technicky bohužel není možné ve všech lokalitách, vysílačích a sítích zajistit delší souběh stávajících, přechodových a finálních sítí. Konkrétně v Praze totiž nelze použít pro finální sítě žádný stávající kmitočet ze sítí DVB-T ani přechodové sítě DVB-T2 a žádné jiné kmitočty nejsou k dispozici,“ řekla Právu mluvčí MPO Štěpánka Filipová.

Ministerstvo tvrdí, že pokud se použijí programovatelné zesilovače společných televizních antén, je možné nový kanál naladit dopředu, tedy s předstihem připravit anténu na změnu. „U jiného technického řešení, například u vložek do společných televizních antén, které se musí ladit, lze změnu provést až po změně kanálu vysílače, tedy po zahájení vysílání finální sítě,“ doplnila Filipová.

Podle Kulmana sice programovatelné zesilovače předem nastavit lze, ale po změně kanálu je stejně potřeba další nastavení. „Mohu sice kanál předem nastavit, protože na něm ale není nic vysíláno, nezjistím, v jaké kvalitě vysílání bude a jak to ovlivní ostatní programy,“ vysvětlil.

Stát podpoří přechod na DVB-T2 desítkami milionů korun

Internet a PC

Předem nastavit kanály není reálné ani podle Petra. „Aby signál následně prošel rozvody v domě, které jsou v drtivé většině případů staré třeba 30 let, je třeba nové kanály naskládat do nižšího pásma. Není reálné to nastavit předem,“ uvedl.

Už 27. listopadu dojde v Praze a středních Čechách k přechodu na DVB-T2 u kanálů České televize. Ty lze sice přeladit s předstihem, ale desítky tisíc domácností v domech se společnými televizními anténami se mohou ocitnout v podobné situaci, neboť jejich antény ještě nebyly přeladěny.

Reklama

Výběr článků

Načítám