Hlavní obsah

Praha zřídí nábytkovou banku pro lidi, kteří na něj nemají peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Praha zřídí na Libuši prostřednictvím své organizace Centrum sociálních služeb Praha (CSSP) takzvanou nábytkovou banku. Do ní budou moci obyvatelé dát nepotřebný, ale funkční nábytek a spotřebiče, kterých se chtějí zbavit. CSSP je pak bude poskytovat lidem, kteří si nemohou dovolit koupit vlastní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání pražského zastupitelstva

Článek

Vstupní náklady na zřízení nábytkové banky budou asi 2,85 milionu korun a bude mít čtyři zaměstnance. Vzniknout by měla letos na podzim. Založení banky dnes schválili pražští zastupitelé.

„Základní funkcí nábytkové banky je zprostředkovat nábytek a další potřebné bytového vybavení lidem žijícím v nouzi, kteří nemají potřebné bytové vybavení, finanční prostředky na jeho pořízení a ve své situaci jsou v sociální tísni," píše se v dokumentu schváleném zastupiteli.

Do sbírky potravin se zapojily desetitisíce lidí v celém Česku

Stalo se

Fungování je postaveno na přijatých darech od občanů a firem. Nábytek a spotřebiče musí být ještě dále využitelné a funkční, nebo případně vyžadují pouze drobné opravy. Dary budou uskladněny v centrálním skladu v Libuši, odkud pak budou odvezeny žadatelům. CSSP bude při výběru příjemců darů spolupracovat s organizacemi poskytujícími sociální služby nebo s radnicemi.

Banka bude mít čtyři zaměstnance - vedoucího, jednoho technika a dva řidiče. Mzdové náklady překročí dva miliony korun. Provozní náklady jsou propočítány na 480.000 korun ročně. Největší částku z toho budou stát energie. Dále bude CSSP platit za materiál na opravy, úklid nebo pohonné hmoty. Zmíněné vstupní náklady zahrnují například regálový systém, nářadí a nástroje na opravy nebo počítače a kancelářský nábytek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám