Hlavní obsah

Praha zpomaluje dopravu. Na většině magistrály už řidiči sedmdesátkou nepojedou

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Technická správa komunikací (TSK) v Praze přistoupila v minulých dnech ke snížení rychlosti na třech úsecích, kde byli řidiči doposud zvyklí jezdit sedmdesátkou. Na magistrále kolem hlavního nádraží, v Liberecké ulici a v Modřanské ulici je nově tradiční „padesátka”.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ve Wilsonově ulici je nově nejvyšší povolená rychlost 50 km/h. (ilustrační foto)

Článek

Na magistrále ve Wilsonově v úseku mezi Vinohradskou a Hlávkovým mostem zmizely v obou směrech značky povolující rychlost 70 kilometrů v hodině.

Podle mluvčí TSK Barbory Liškové požádal o změnu magistrát, který chtěl sjednotit rychlost v rámci celé magistrály. Vedle toho si od opatření slibuje snížení hluku a snížení následků případných nehod.

„V tomto úseku neprobíhá automatické měření rychlosti a zatím se o něm neuvažuje,” doplnila Lišková pro řidiče, kteří by snad změnu dopravního značení nepostřehli.

Foto: Mapy.cz

Zpomalí provoz, aby mohli lépe měřit

Trochu jiný případ sjednocení rychlosti představuje změna v Liberecké ulici směrem do centra, kde se zrušil úsek, na němž byla povolena rychlost 70 km/h. Řidiči tak nově musí z osmdesátky zpomalit rovnou na padesátku.

„Důvodem je snížení negativního dopadu dopravního zatížení obyvatel v ulici V Holešovičkách hlukem a možnost upravit stávající detektor na úsekové měření,” uvedla Lišková.

Foto: Mapy.cz

V Modřanské ulici byla sedmdesátka zrušena v úseku od ulice Na Floře po ulici Československého exilu ve směru do centra. Značka povolující vyšší rychlost pak byla ve směru z centra osazena na úrovni ulice U Čokoládoven.

Magistrát změny zdůvodnil tím, že vyšel vstříc požadavkům řidičů, kteří si stěžovali, že jsou při výjezdech z bočních ulic ohrožováni rychle jedoucími vozidly.

Snižování rychlosti na dotčených úsecích není podle mluvčí TSK systémovou změnou, ale jedná se vždy o individuální opatření.

Foto: Mapy.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám