Hlavní obsah

Praha znovu otevře centrum pro uprchlíky, nařídila jí to vláda

– Praha

Praha v pondělí 11. července znovu otevře krajské centrum pro uprchlíky z Ukrajiny, jež uzavřela kvůli velkému množství běženců v hlavním městě, které neměla kde ubytovávat. Krok vychází z rozhodnutí vlády, řekl primátor města Zdeněk Hřib (Piráti). Centrum bude Ukrajincům poskytovat jen nouzové přenocování ve stanových táborech a zprostředkovávat státní lůžka.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Praha je ukrajinskými uprchlíky dlouhodobě přetížena a postrádá ubytovací kapacity pro další příchozí. Magistrát proto uzavřel k 15. květnu Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU), které odbavilo od začátku války na Ukrajině 99 881 uprchlíků. Centrum se znovu otevře v pondělí 11. července.

Ve stanových městečkách v hlavním městě je nyní 209 lidí. „Situace ve stanových městečkách je v tuto chvíli vcelku stabilní. V Troji je 49 lidí a v Malešicích 160 lidí,“ řekl Hřib. Od zahájení provozu prošly městečky stovky lidí.

Na hlavním nádraží podle primátora ubylo uprchlíků, kteří zde nocovali. „Dnes tam byly prakticky pouze odjezdy,“ řekl Hřib. Úbytek lidí připisuje Hřib změně legislativy, kdy v případě, že je poskytováno nouzové přístřeší včetně stravy, tak není poskytována humanitární dávka.

Uprchlické centrum ve Vysočanech se k 15. červnu uzavře

Domácí

Na nádraží fungovaly organizace, které poskytovaly uprchlíkům jídlo či hygienické potřeby. Tato pomoc byla od 1. června oficiálně ukončena.

Hlavní město od začátku války letos v únoru již dvakrát vyčlenilo po 250 milionech korun na pomoc uprchlíkům. Kromě jednotlivých radnic podpořilo mimo jiné také organizace pomáhající uprchlíkům, kterým dalo zhruba 17,4 milionu korun. Peníze byly určeny na fungování takzvaných dětských adaptačních skupin nebo na potraviny a ubytování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám